Tužilaštvo za Bosnića traži 20 godina zatvora

Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane, danas je u Sudu BiH okončano suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Bosna i Hercegovina 21.10.2015 | 22:54
Tužilaštvo za Bosnića traži 20 godina zatvora

Dubravko Čampara, tužilac kazao je danas u završnom obraćanju Sudskom vijeću da je Tužilaštvo BiH van svake sumnje utvrdilo odgovornost Huseina Bosnića za sve navode iz optužnice koju je Tužilaštvo protiv njega podiglo 25.12.2014.godine.

Podsjetio je i na šest državljana BiH koji su poginuli na ratištu u Siriji, a za koje je tokom suđenja utvrđeno da su kontaktirali sa Bosnićem, te prisustvovali njegovim predavanjima.

Čampara je ovom prilikom iznio i podatak da se na ratištu u Siriji, pod zastavom ISIL-a bori 94 državljana BiH, te da su se već 54 osobe vratile u BiH, a 26 njih je poginulo.Tužilaštvo je danas zatražilo da se Huseinu Bosniću izrekne njaveća kazna zaprijećena za ovo krivično djelo koja može biti 20 godina.

Adil Lozo, Bosnićev advokat kazao je da je optužnica neutemeljena, te da u toku dokaznog postupka nije utvrđeno da je njegov klijent vrbovao ljude za odlazak na ratište i pridruživanje ISIL-u, te da nije dokazano ni to da je finansirao odlaske mladih ljudi na ratište.

Husein Bosnić obratio se na kraju Sudskom vijeću kazavši da je njemu učinjena nepravda, te da je optužba protiv njega neutemeljena.

„Musliman mora uvijek biti iskren i govoriti istinu ma koliko ona gorka bila. Nikada nikoga nisam nagovarao da ide u Siriju, niti sam koga finansirao na tom putu. Ono što sam radio je bilo tumačenje vjere“, rekao je Bosnić

Dodao je kako nije sam, a niti je dao dozvolu da se njegove pripovijedi stavljaju na internet, pojasnivši da se ne razmije dobro u tehniku.

Podsjetio je na česte progone imama, popova, ali i mladih muslimana, te naglasio da je živio u jednom „dunjalučkom selu“, u jednom „malom kompjuteru“ i medijskom ratu u kojem se često plasiraju neistinite informacije.

Presuda Huseinu Bilalu Bosniću biće izrečena 4.novembra ove godine.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Md

21.10.2015 18:22

Kojeg vraga da ga hranite 20.god,sad ga treba poslati u Siriju mozda ga napipa suhoj

ODGOVORITE
Name

Zero

21.10.2015 21:59

Ma taj lik je prolupo moj Modricaninu ko i ti,nista njemu vise nece pomoci.

Name

Tesko breme

21.10.2015 21:38

Da budes Campara i Musliman i tuzilac. On mora umiriti SAD, UK, EU. Bosna se ne moze nahraniti bez donacija, kredita i njihove milosti. Sve to ide preko Bosnica. Kazna je teska da nije vrijeme ovako. Kako je sad i nije puno. Ako bude postovao pravila i nasao mir u sebi moze svake godine da pise molbu. Dubravkov rodjak je odgulio 9 godina u Zenici jer je bio Musliman i nije sam. Ko vjeruje u Boga mora vjerovati i u sudbinu koju On pise. Nase je da to prihvatimo.

ODGOVORITE
Name

spartak

21.10.2015 22:52

Malo je kume, malo je !!!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

22.10.2015 03:29

Fali ti još Naser pa zajedno igrajte poker u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Md

22.10.2015 08:52

Za Zero:Ako je on buzdovan sta je sa tebi izgleda da ti je zao jarana,mogli ste zajedno da prosetate do Sirije mozda vas Suhoj-34 posalje na alahov put i medju 17 djevica sto zagovara tvoj jaran.

ODGOVORITE