Ки-мун: Палестинци и Израелци на ивици понора

Генерални секретар УН Бан Ки-мун упозорио је данас Израелце и Палестинце да су на ивици "опасног понора" и да морају дјеловати брзо како би се стишале читаве недеље насиља, прије него што се отме контроли.

Свијет 20.10.2015 | 22:38
Ки-мун: Палестинци и Израелци на ивици понора

Он је то рекао током изненадне посјете Јерусалиму у покушају да се смањи напетост која је изазвала међународну бригу.

Послије састанка с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, такође, је упозорио на опасност ескалације "у вјерски сукоб са потенцијалнорегионалним посљедицама" и апеловао на напоре да се то не догоди.

Насилни протести и талас оружаних и напада ножевима и аутомобилимана Израелце подстакли су бојазан од новог палестинског устанка, интифаде, против израелске окупације.

Чак и током Банове посједе догодио се још један напад ножем и аутомобилом на Западној обали у којима је троје Израелаца рањено.

Два осумњичена нападача су убијена.

Нови сукоби су такође избили дуж грнице Појаса Газе,гдје је један Палестинац погинуо и петоро их је рањено.

"Моја посјета је одраз глобалног аларма због опасне ескалације насиља између Израела и Палестинаца", рекао је Бан након састанка са предсједником Израела Рувеном Ривлином.

"Ако не делујемо брзо, динамика на терену ће се само погоршати", додао је шеф УН, оцјенивши да "није исувише касно да се избјегне шира криза" и апеловао на обнову мировних напора у вријеме када су преговори о миру у застоју више од годину дана.

"Изван непосредне напетости, оно што недостаје је одлучност да се обнови политички хоризонт за преговоре и политички процес који доноси стварне резултате и мир," ченио је Бан, истакавши: " Морамо за будућност наше дјеце узмаћи од тог опасног понора, чувати дводржавно рјешење и водити људе назад на пут ка миру."

Бан ће се сутра ујтуру састати са палестинским предсједником Махмудом Абасом. Државни секретар Џон Кери састаће се с Нетанијахуом у Њемачкој ове недеље и са Абасом касније негде на Блиском истоку.

Више од 40 Палестинаца погинуло је у најновијем насиљу које је ескалирало почетком овог октобра, а почело је јос прије мјесец дана. Десет Израелаца убијено је за то вријеме.

Израелске снаге безбједности су у покушале да зауставе насиље, а да не проузрокују ескалацију.

Међутим, контролни пунктови у палестинским подручјима анектираног источног Јерусалима, одакле су многи нападаци дошли и рушење кућа терориста само су још висе изазвали љутњу.

Уз то су видео снимци убиства осумњичаних нападача ширени преко друштвених мрежа такође подстакли даље насиље. Бан је током састанка с Нетанијахуом упозорио на злоупотребу насиља, а Нетанијаху је одбацио такве оптужбе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар