Ki-mun: Palestinci i Izraelci na ivici ponora

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas Izraelce i Palestince da su na ivici "opasnog ponora" i da moraju djelovati brzo kako bi se stišale čitave nedelje nasilja, prije nego što se otme kontroli.

Svijet 20.10.2015 | 22:38
Ki-mun: Palestinci i Izraelci na ivici ponora

On je to rekao tokom iznenadne posjete Jerusalimu u pokušaju da se smanji napetost koja je izazvala međunarodnu brigu.

Poslije sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, takođe, je upozorio na opasnost eskalacije "u vjerski sukob sa potencijalnoregionalnim posljedicama" i apelovao na napore da se to ne dogodi.

Nasilni protesti i talas oružanih i napada noževima i automobilimana Izraelce podstakli su bojazan od novog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

Čak i tokom Banove posjede dogodio se još jedan napad nožem i automobilom na Zapadnoj obali u kojima je troje Izraelaca ranjeno.

Dva osumnjičena napadača su ubijena.

Novi sukobi su takođe izbili duž grnice Pojasa Gaze,gdje je jedan Palestinac poginuo i petoro ih je ranjeno.

"Moja posjeta je odraz globalnog alarma zbog opasne eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca", rekao je Ban nakon sastanka sa predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

"Ako ne delujemo brzo, dinamika na terenu će se samo pogoršati", dodao je šef UN, ocjenivši da "nije isuviše kasno da se izbjegne šira kriza" i apelovao na obnovu mirovnih napora u vrijeme kada su pregovori o miru u zastoju više od godinu dana.

"Izvan neposredne napetosti, ono što nedostaje je odlučnost da se obnovi politički horizont za pregovore i politički proces koji donosi stvarne rezultate i mir," čenio je Ban, istakavši: " Moramo za budućnost naše djece uzmaći od tog opasnog ponora, čuvati dvodržavno rješenje i voditi ljude nazad na put ka miru."

Ban će se sutra ujturu sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Državni sekretar Džon Keri sastaće se s Netanijahuom u Njemačkoj ove nedelje i sa Abasom kasnije negde na Bliskom istoku.

Više od 40 Palestinaca poginulo je u najnovijem nasilju koje je eskaliralo početkom ovog oktobra, a počelo je jos prije mjesec dana. Deset Izraelaca ubijeno je za to vrijeme.

Izraelske snage bezbjednosti su u pokušale da zaustave nasilje, a da ne prouzrokuju eskalaciju.

Međutim, kontrolni punktovi u palestinskim područjima anektiranog istočnog Jerusalima, odakle su mnogi napadaci došli i rušenje kuća terorista samo su još vise izazvali ljutnju.

Uz to su video snimci ubistva osumnjičanih napadača šireni preko društvenih mreža takođe podstakli dalje nasilje. Ban je tokom sastanka s Netanijahuom upozorio na zloupotrebu nasilja, a Netanijahu je odbacio takve optužbe.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar