Затворена граница: Избјеглице у блату

На српско-хрватској граници више стотина избеглица са Блиског истока чека да уђе у Хрватску, пошто је прелаз Беркасово-Бапска, код Шида, затворила хрватска гранична полиција.

Регион 20.10.2015 | 22:50
Затворена граница: Избјеглице у блату

Тај прелаз је затворен од 11 сати. Претходно су све избеглице које су ноћас чекале да уђу у Хрватску пропуштене, али су хрватске пограничне власти поново обуставиле пролаз избеглица. Реч је, иначе, о бившем граничном прелазу који није у функцији, а сада се користи за прелаз избеглица у Хрватску, односно у прихватни центар Опатовац.

Избеглице на граници су буквално заглављене у блату, јер повремено пада киша, али поједини од њих могу да се склоне у павиљоне које је УНХЦР направио од шатора. Они су окупљени испред ограде и узвикују "Опен, опен" (Отворите, отворите).

На том месту је направљен привремени центар за прихват избеглица који долазе са југа Србије.

Представник службе за заштиту избеглица из УНХЦР Србије Махер Ис Хакат је изјавио извештачу Тањуга да се бројке мењају, али да тренутно има мање од 1.000 људи код Беркасова, као и да хрватске пограничне власти повремено пропуштају групе избеглица, како долазе аутобуси.

Он је такође рекао да за сада имају довољно хране и да избеглице могу да се склоне од кише у павиљонима.

Неки су чак и боси

Представница УНХЦР Србија Мирјана Миленковски казала је Тањугу да има тренутно пет павиљона и да је у плану да се постави још неколико како би што више људи могло да се ту склони и угреје. Она је рекла да су тренутно најпотребније кабанице и обућа и одећа, с обзиром да су веома оскудно обучени, а неки су чак тренутно и боси јер су остали без обуће у којој су дошли.

Навлаче кесе на обућу

Међу њима има пуно жена са малом децом, која су у летњој гардероби. Поједини покушавају да се изборе са блатом тако што навуку кесе на обућу. Највише је избеглица из Сирије, али их има из Ирака, Авганистана... Кажу да желе само да наставе свој пут ка Западној Европи и да се надају да ће их Хрвати пропустити, јер је време хладно и пада киша.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxx

20.10.2015 22:32

Жао ми је ове дјеце...али ти што их воде су злочинци...у Саудиској Арабији нема блата ,у Кувајту нема блата,Турској и да не набрајамо...могу да одржавају своју културу...шта траже овамо код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

20.10.2015 23:52

Упрву сте.