Избјеглице пробиле кордон полиције

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да је више од 4.000 избјеглица са Блиског истока јутрос пробило кордон полиције и ушло у Хрватску.

Регион 20.10.2015 | 17:25
Избјеглице пробиле кордон полиције

“Између 4.000 и 5.000 избјеглица ушло у Хрватску тако што су пробили кордон полиције, поломили жице и ограде, али овај проблем се не рјешава жицама и оградама”, рекао је Стефановић у Митровом пољу, на планини Гоч. Он је казао и да држава очекује “можда већ ове недјеље” неку реакцију из Европске уније (ЕУ) поводом избјегличке кризе.

На српско-хрватској граници више стотина избјеглица са Блиског истока чека да уђе у Хрватску, пошто је прелаз Беркасово-Бапска, код Шида, затворила хрватска гранична полиција.

Тај прелаз је затворен од 11 сати. Претходно су све избјеглице које су ноћас чекале да уђу у Хрватску пропуштене, али су хрватске пограничне власти поново обуставиле пролаз избјеглица.

Ријеч је, иначе, о бившем граничном прелазу који није у функцији, а сада се користи за прелаз избјеглица у Хрватску, односно у прихватни центар Опатовац.

Избјеглице на граници су буквално заглављене у блату, јер повремено пада киша, али поједини од њих могу да се склоне у павиљоне које је УНХЦР направио од шатора. Они су окупљени испред ограде и узвикују “Опен, опен” (Отворите, отворите).

Међу њима има пуно жена са малом дјецом, која су у љетњој гардероби. Поједини покушавају да се изборе са блатом тако што навуку кесе на обућу. Највише је избјеглица из Сирије, али их има из Ирака, Авганистана…

Кажу да желе само да наставе свој пут ка Западној Европи и да се надају да ће их Хрвати пропустити, јер је вријеме хладно и пада киша.

На том мјесту је направљен привремени центар за прихват избјеглица који долазе са југа Србије.

Представник службе за заштиту избјеглица из УНХЦР Србије Махер Ис Хакат је изјавио извјештачу Тањуга да се бројке мијењају, али да тренутно има мање од 1.000 људи код Беркасова, као и да хрватске пограничне власти повремено пропуштају групе избјеглица, како долазе аутобуси.

Он је такође рекао да за сада имају довољно хране и да избјеглице могу да се склоне од кише у павиљонима.

Представница УНХЦР Србија Мирјана Миленковски казала је Тањугу да има тренутно пет павиљона и да је у плану да се постави још неколико како би што више људи могло да се ту склони и угрије.

Она је рекла да су тренутно најпотребније кабанице и обућа и одјећа, с обзиром да су веома оскудно обучени, а неки су чак тренутно и боси јер су остали без обуће у којој су дошли.

Хрватски медији су раније данас јавили да је стотине избјеглица прошло без одобрења хрватске полиције кроз контролисани гранични прелаз Бапска-Беркасово који је јутрас био затворен, а око 2.000 њих полиција је нешто послије поднева пустила.

Репортер телевизије Н1 с лица мјеста јавља да су људи изгубили стрпљење и да у Хрватску улазе кроз оближње воћњаке.

Полиција их позива да се врате, али ни на који други начин их не спречава да уђу у Хрватску.

Вечерњи лист на порталу наводи да је полиција око поднева пропустила око 2.000 избјеглица преко Бапске, а велики број људи и даље пристиже до Беркасова на српској страни гдје се, наводи лист, појавила и српска полиција.

Пошто је Словенија у ноћи с недјеље на понедељак дјелимично блокирала прихват избјеглица, Хрватска је такође успорила пријем избјеглица на подручје Бапске, па је уведен контролисани прихват. То је створило гужву са српске стране границе гдје су услови за боравак избјеглица веома тешки.

Пошто пређу у Хрватску, избјеглице одлазе у прихватни центра у Опатовцу одакле их Хрватска организовано аутобусима и возовима превози према Словенији.

Хрватски медији извјештавају да избјеглице на све начине покушавају да уђу у Словенију која је успорила њихов прихват, па учестало прелазе и преко “зелене границе”.

Хрватска организовано довози избјеглице на раније договорене граничне прелазе, али и близу “зелене границе”, па избјеглице саме прелазе преко неконтролисаних прелаза.

Према извејштајима медија, на жељезничку станицу Сутла у Кључу Брдовечком данас нешто прије поднева стигао је воз с 11 вагона, а избјеглице које су се искрцале преко Сутле улазе у Словенију. Полиција их је пустила преко “зелене границе”.

Хрватски министар полиције Ранко Остојић неколико пута је поновио да Хрватска може да задржи половину од оних који улазе у земљу, али да остале мора да упути даље према Словенији којој је поручио да чини исто, јер су избјеглице само у транзиту и желе у западније земље ЕУ.

(Б92)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

20.10.2015 22:34

Ја на коњу,они доле...бог те је.о што ме воле

ОДГОВОРИТЕ