Ако скочи долар, кредит ће бити омча око врата

За разлику од евра, за који је везана конвертибилна марка, долар је у расту и предвиђа се да ће се изједначити са евром. А то значи сличан сценарио који су грађани имали са кредитима у „швајцарцима“...

Република Српска 19.10.2015 | 14:53
Ако скочи долар, кредит ће бити омча око врата

О детаљима новог кредита који Република Српска подиже у доларима зна се довољно детаља. У питању је сума од 300 милиона, и биће добијена од инвестиционог фонда ГБЦИ, који постоји мање од двије године. Познато је и да за то вријеме нису направили властити сајт, а да им је сједиште у трговачком центру на Флориди. Рок отплате је три године, а камата три одсто.

Према службеном гласнику, кредит ће бити употријебљен за докапитализацију ИРБ, што је друго име за крпљење рупа у буџету. Према објашњењу министра финансија Зорана Тегелтије, кредит ће осим за исплате пензија и плата у јавном сектору, ићи на отплату неповољнијих кредитних аранжмана, што је индиректно признање да се раније није питало када се и како задуживало, разним емисијиама обвезница и трезорских записа. Парадоксално, Тегелтија је као највећи успјех приче око кредита навео што је у питању самостално задуживање Српске, за које нисмо морали да тражимо одобрење БиХ!

И док неки коментаришу како је овим кредитом СНСД “купио мир” и новом финансијском ињекцијом трасирао побједу на локалним изборима, уопште се не говори о потенцијалној опасности коју носи доларски кредит. Наиме, вриједност кредита у маркама износи 511 милиона, али то не значи да се та цифра неће повећати. Долар је током ове и прошле године растао у односу на евро.

Посебно у јануару 2015, више од шест одсто, што је његов највећи мјесечни скок у претходне двије и по године. Тренд раста долара се очекује и убудуће, па се прогнозира да ће сљедеће године достићи евро, што се није десило од 2002. године. У том случају, умјесто садашњих 511 милиона марака, дуг Српске би порастао на 587 милиона, дакле 86 милиона марака – практично ни за шта.

Ни на нешто дужи рок (наредне 3-4 године) се не предвиђа боља ситуација: Због упумпавања 1.100 милијарди евра очекује се његов даљи пад. Са друге стране, амерички ФЕД због раста америчке привреде повлачи дио долара из оптицаја и остаје на курсу подизања каматних стопа, што гарантује раст долара.

Будући да је марка везана за евро, и у тим валутама је већина прихода у Српској, враћање кредита биће изузетно тешко. Историјска лекција каже да је СФРЈ банкротирала 1983. због враћања доларских кредита из 70-их година, након „дивљања“ курса долара у то вријеме, јер су њени приходи били углавном у њемачким маркама. Да ли се такав ризик поново исплати?

Извор: Магазин истина

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мн

19.10.2015 12:58

Ма не брините ништа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

19.10.2015 13:16

А постоји ли могуцност да се долар стрмоглави? Ја мислим да постоји могуцност даљег пада долара. Јер се вец вратио на скоро 1.7 км са високих 1.92 км Знаци устедјет це РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

19.10.2015 13:36

Сми смо ми себи омца око врата,колико је само зираната буквално унистено,а све од кумова,фамилије,пријатеља,невјероватно колико смо себицни и пакосни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко самарџић

19.10.2015 14:16

КО је теби крив што имаш проблема са кумовима,пријатељима, фамилијом. Престани ширити песимизам и депресију. Уби нас Марко без метка својим коментарима.

Name

немој тако,

19.10.2015 15:17

Помилуј га по коси, па видис да Марко Самар... носи!