Ako skoči dolar, kredit će biti omča oko vrata

Za razliku od evra, za koji je vezana konvertibilna marka, dolar je u rastu i predviđa se da će se izjednačiti sa evrom. A to znači sličan scenario koji su građani imali sa kreditima u „švajcarcima“...

Republika Srpska 19.10.2015 | 14:53
Ako skoči dolar, kredit će biti omča oko vrata

O detaljima novog kredita koji Republika Srpska podiže u dolarima zna se dovoljno detalja. U pitanju je suma od 300 miliona, i biće dobijena od investicionog fonda GBCI, koji postoji manje od dvije godine. Poznato je i da za to vrijeme nisu napravili vlastiti sajt, a da im je sjedište u trgovačkom centru na Floridi. Rok otplate je tri godine, a kamata tri odsto.

Prema službenom glasniku, kredit će biti upotrijebljen za dokapitalizaciju IRB, što je drugo ime za krpljenje rupa u budžetu. Prema objašnjenju ministra finansija Zorana Tegeltije, kredit će osim za isplate penzija i plata u javnom sektoru, ići na otplatu nepovoljnijih kreditnih aranžmana, što je indirektno priznanje da se ranije nije pitalo kada se i kako zaduživalo, raznim emisijiama obveznica i trezorskih zapisa. Paradoksalno, Tegeltija je kao najveći uspjeh priče oko kredita naveo što je u pitanju samostalno zaduživanje Srpske, za koje nismo morali da tražimo odobrenje BiH!

I dok neki komentarišu kako je ovim kreditom SNSD “kupio mir” i novom finansijskom injekcijom trasirao pobjedu na lokalnim izborima, uopšte se ne govori o potencijalnoj opasnosti koju nosi dolarski kredit. Naime, vrijednost kredita u markama iznosi 511 miliona, ali to ne znači da se ta cifra neće povećati. Dolar je tokom ove i prošle godine rastao u odnosu na evro.

Posebno u januaru 2015, više od šest odsto, što je njegov najveći mjesečni skok u prethodne dvije i po godine. Trend rasta dolara se očekuje i ubuduće, pa se prognozira da će sljedeće godine dostići evro, što se nije desilo od 2002. godine. U tom slučaju, umjesto sadašnjih 511 miliona maraka, dug Srpske bi porastao na 587 miliona, dakle 86 miliona maraka – praktično ni za šta.

Ni na nešto duži rok (naredne 3-4 godine) se ne predviđa bolja situacija: Zbog upumpavanja 1.100 milijardi evra očekuje se njegov dalji pad. Sa druge strane, američki FED zbog rasta američke privrede povlači dio dolara iz opticaja i ostaje na kursu podizanja kamatnih stopa, što garantuje rast dolara.

Budući da je marka vezana za evro, i u tim valutama je većina prihoda u Srpskoj, vraćanje kredita biće izuzetno teško. Istorijska lekcija kaže da je SFRJ bankrotirala 1983. zbog vraćanja dolarskih kredita iz 70-ih godina, nakon „divljanja“ kursa dolara u to vrijeme, jer su njeni prihodi bili uglavnom u njemačkim markama. Da li se takav rizik ponovo isplati?

Izvor: Magazin istina

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mn

19.10.2015 12:58

Ma ne brinite ništa !

ODGOVORITE
Name

Bot

19.10.2015 13:16

A postoji li mogucnost da se dolar strmoglavi? Ja mislim da postoji mogucnost daljeg pada dolara. Jer se vec vratio na skoro 1.7 km sa visokih 1.92 km Znaci ustedjet ce RS

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

19.10.2015 13:36

Smi smo mi sebi omca oko vrata,koliko je samo ziranata bukvalno unisteno,a sve od kumova,familije,prijatelja,nevjerovatno koliko smo sebicni i pakosni!!!

ODGOVORITE
Name

re marko samardžić

19.10.2015 14:16

KO je tebi kriv što imaš problema sa kumovima,prijateljima, familijom. Prestani širiti pesimizam i depresiju. Ubi nas Marko bez metka svojim komentarima.

Name

nemoj tako,

19.10.2015 15:17

Pomiluj ga po kosi, pa vidis da Marko Samar... nosi!