Хрвати напали и псовали фоторепортера АФП?

На граници Србије и Хрватске, Бапска - Беркасово, око 12:30 сати догодио се инцидент када је хрватска полиција одузела опрему једном британском фриленсеру и фоторепортеру АФП-а Андреју Исаковићу.

Регион 19.10.2015 | 22:43
Хрвати напали и псовали фоторепортера АФП?

Кренули су на мене, викао сам да сам фоторепортер агенције Франс прес и да сам се јутрос легитимисао код њихових колега", прича Исаковић.

Он каже да су полицајци били "прилично безобразни", и да су "чак и псовали".

"Тражили су од мене да им предам картице. Један се затрчао ка мени, сустигао ме и оборио у блато. Отели су ми на дивљачки начин камере и бацилли их у воћњак на хрватској страни, тако да не могу да дођем до њих. Исто су урадили и колеги из Енглеске", објашњава он.

Исаковић тврди да колега и он ни на који начин нису провоцирали напад који је уследио.

Портпаролка УНХЦР каже да је на српској страни границе с Хрватском, у месту Беркасово, тренутно има између 2.000 и 3.000 људи који на киши и хладноћи чекају да уђу у Хрватску а број избеглица које долазе се не смањује.

"Сцене испред мојих очију су невероватне. Хладно је, киша пада, некима се распадају ципеле од те влаге, а блато је. Људи су чекали сатима надајући се да ће проћи", рекла је Мелита Шуњић, која се налази у Беркасову, код Шида.

УНХЦР је, како је додала, расподелио избеглицама све што је имао и сада чека камионе да донесу још хране, воде, кабаница.

"Ми и све друге организације чинимо што можемо, али све скупа није решење јер ми не можемо збринути те људе овде, између поља, у блату. Ту нема услова да се збрину ти људи", казала је Шуњић.

Према њеним речима, прилив избеглица је много већи него одлив, "тако да се ту стоврио један чеп". Број избеглица се не може са прецизношћу утврдити, пошто, како је рекла, стално долазе нове избеглице, а неке одлазе, а неки људи чак покушавају да нађу неки други пут, преко поља, ка Хрватској.

Хрватска нема другог избора него да избеглице упућује према шенгенској граници, односно Словенији, изјавио је данас потпредседник хрватске владе и министар унутрашњих послова Ранко Остојић.

Он је поновио да се кључ решења избегличке кризе налази у Грчкој која, како истиче, прва која треба да успостави контролу прилива избеглица и миграната.

"Ако неко жели донети одлуку да Хрватска буде зид - нема проблема, али нека се донесе на нивоу ЕУ. То значи да онда признајемо да Грчка није способна да буде чланица Шенгена и да не може поштовати правила ЕУ", казао је новинарима Остојић у Опатовцу.

Он је рекао да онда треба да кажу да ће се градити зид на хрватско-српској граници, али је додао да је сигурно да се ниједна жица није показала ефикасном.
Остојић је навео да се избеглице превозе према Словенији одбацивши тврдње да Хрватска нема контролу над целом ситуацијом, преноси Хина.

Извор: Н1 / Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УГ

19.10.2015 13:48

Вунааа . Штоби Хрвати неког питали да знају шта би Србија предузела .

ОДГОВОРИТЕ