Побољшање сарадње БиХ, Србије и Турске

Средњорочни програм о сарадњи трилатералног трговинског комитета Србије, Турске и БиХ, у периоду од 2016. до 2018. године, који предвиђа унапређење привредне и економске сарадње три земље, потписан је данас у Београду.

Регион 19.10.2015 | 15:46
Побољшање сарадње БиХ, Србије и Турске

Споразум и Акциони план трилатералног трговинског комитета потписали су потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар економије Турске Нихат Зејбекчи и потпредседник Савета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Како је речено на конференцији, предвиђено је да у наредних месец дана буде отворено заједничко привредно и трговинско представништво Србије и БиХ у Истамбулу, преко којег ће две земље представити трговинске, привредне и туристичке потенцијале.

Најављен је и сутрашњи велики бизнис форум за представнике пословних заједница три земље у Сарајеву, као и пословно-инвестициони форум у Истамбулу и састанак посвећен туризму три земље у Београду, који ће бити одржани у првој половини 2016. године.

Министар Љајић рекао је да је Србија заинтересована за привлачење инвеститора, али и што већег броја туриста из Турске.

"Потписивање овог програма, на којем смо почели да радимо још у августу ове године у Анкари, је велики корак напред и има за циљ да се побољша економска и привредна сарадња наших земаља. Очекујемо повећање робне размене и далеко више турских инвестиција него до сад", рекао је Љајић.

Он је додао и да је програмом предвиђено да Србија и БиХ могу да користе свих 160 турских привредних представништава широм света, како би добили потребне информације и бољу прилику да наши производи буду пласирани на тржиштима тих земаља.

Министар је, истичући да су за Србију тржишта Турске и БиХ изузетно важна, рекао да је БИХ треће извозно трижисте за наше производе и четврти спољно-трговински партнер Србије, са више од 1,4 милијарде евра робне размене.

Љајић је рекао да ће Србија ове године остварити рекордну спољно-трговинску размену од више од милијарду евра са Турском, као и да су БиХ и Турска прве две земље по броју туриста које су дошле у Србију.

Турски министар је поручио да та земља подржава и подстиче своје инвеститоре који улажу у Србију и БиХ, те да се нада да ће после потписивања плана њихов број бити још већи.

Он је рекао да верује да ће увоз и извоз између три земље бити далеко либералнији.

"Ово је велика прилика за 2016. годину за економију и либерализацију економије и та сарадња ће пуно значити и Србији и БиХ и Турској", рекао је Љајић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је једно од најважнијих питања за сарадњу три земље саобраћајна инфраструктура, која би требало да буде приоритет.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

самуел

19.10.2015 12:23

А референдум??

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

19.10.2015 12:47

Тражим Златана на слици али га нема .

Name

Баја

19.10.2015 12:25

Па овај Љајиц је цврсци од левис фармерица не смијес отворити пастету он искоци из ње оњ е у свакој власти њему све пасе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш

19.10.2015 12:36

Јес вала, ко и Мило Дјукановић.

Name

Јахорина

19.10.2015 12:53

Посаљи писмо да ТЕБЕ приме у Владу хахахха сузе хахаха

Name

дб

19.10.2015 12:50

Интересантан стисак руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хандсхаке

19.10.2015 16:53

Хахаха мушки

Name

Логика...

19.10.2015 14:46

Како утрапити јос 1 милион ових са Блиског Истока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадни србине

20.10.2015 05:50

Тек што смо скинули турски јарам они га опет сами себи навлаче.

ОДГОВОРИТЕ