Регрутеру муџахедина 20 година затвора

Харун Асват блиски сарадник Абу Хамзе ал Масрија, осуђен је на 20 година затворске казне због организовања кампа за обуку терориста на територији САД.

Свијет 19.10.2015 | 07:16
Регрутеру муџахедина 20 година затвора

У џихадистичким круговима је познат као учесник више међународних завјера, а својевремено је регрутовао борце за рат у БиХ.

Према ранијим извјештајима, Харун Асват је, наводно, био припадник бригаде Абделкадира Моктарија, чије је сједиште било у Зеници, а у БиХ је боравио неколико година.

Када је, конкретно, ријеч о посљедњој пресуди, он је осуђен за покушај организовања кампа за обуку терориста на територији САД, тачније у америчкој савезној држави Орегон.

Према оптужници, Асват је покушао да организује камп за обуку терориста у Блију, у Орегону, и то између јуна 2000. и децембра 2001. године, за све који су жељели да се боре у Авганистану.

Овај 40-годишњак, који је рођен у западном Јоркширу, у марту се изјаснио кривим за оптужбе за тероризам и завјеру.

Асват је ухапшен 2005. године у Замбији, изручен Великој Британији, гдје је био у психијатријској установи Броадмур прије изручења САД, 2008. године. Иначе, Асват наводно већ 20 година пати од шизофреније, од које је и лијечен. Тек када су добијене све потребне гаранције да ће и у САД имати адекватну његу, одобрено је изручење тамошњим властима.

Иначе, амерички Федерални истражни биро је дошао до његовог имена у кући Калида Шеика Мохамеда у Пакистану, једног од организатора напада на Њујорк 11. септембра 2001. године, што је само потврдило њихову сумњу у његову умијешаност у више међународних завјера.

Извор: Незавсине новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

америка

19.10.2015 05:22

Што ти је америчко лицемјерје,,кад код њих обучаваш терористе добијеш 20 година ал кад те исте пошаљеш нама у републику српску да убијају и одсецају главе цивилима тад су они вјерници и морају се поштоват људска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лов на људе

19.10.2015 20:21

Ово је болесно. Прво, тамо у Пакистану као да је била библиотека с именима. Друго, имам у породицу особу с том болесцу. Све су то фантазије базиране на гледању ТВ-а. Он је за болницу, а не за затвор. Доцим, посто он зиви у свом свијету он тај затвор и не види. Ко то нема у породици не зна ниста. У Србији има 40.000 регистрованих сизофреницара и ваљда јос толико нерегистровани.

ОДГОВОРИТЕ