Regruteru mudžahedina 20 godina zatvora

Harun Asvat bliski saradnik Abu Hamze al Masrija, osuđen je na 20 godina zatvorske kazne zbog organizovanja kampa za obuku terorista na teritoriji SAD.

Svijet 19.10.2015 | 07:16
Regruteru mudžahedina 20 godina zatvora

U džihadističkim krugovima je poznat kao učesnik više međunarodnih zavjera, a svojevremeno je regrutovao borce za rat u BiH.

Prema ranijim izvještajima, Harun Asvat je, navodno, bio pripadnik brigade Abdelkadira Moktarija, čije je sjedište bilo u Zenici, a u BiH je boravio nekoliko godina.

Kada je, konkretno, riječ o posljednjoj presudi, on je osuđen za pokušaj organizovanja kampa za obuku terorista na teritoriji SAD, tačnije u američkoj saveznoj državi Oregon.

Prema optužnici, Asvat je pokušao da organizuje kamp za obuku terorista u Bliju, u Oregonu, i to između juna 2000. i decembra 2001. godine, za sve koji su željeli da se bore u Avganistanu.

Ovaj 40-godišnjak, koji je rođen u zapadnom Jorkširu, u martu se izjasnio krivim za optužbe za terorizam i zavjeru.

Asvat je uhapšen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji, gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi Broadmur prije izručenja SAD, 2008. godine. Inače, Asvat navodno već 20 godina pati od šizofrenije, od koje je i liječen. Tek kada su dobijene sve potrebne garancije da će i u SAD imati adekvatnu njegu, odobreno je izručenje tamošnjim vlastima.

Inače, američki Federalni istražni biro je došao do njegovog imena u kući Kalida Šeika Mohameda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, što je samo potvrdilo njihovu sumnju u njegovu umiješanost u više međunarodnih zavjera.

Izvor: Nezavsine novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

amerika

19.10.2015 05:22

Što ti je američko licemjerje,,kad kod njih obučavaš teroriste dobiješ 20 godina al kad te iste pošalješ nama u republiku srpsku da ubijaju i odsecaju glave civilima tad su oni vjernici i moraju se poštovat ljudska prava.

ODGOVORITE
Name

Lov na ljude

19.10.2015 20:21

Ovo je bolesno. Prvo, tamo u Pakistanu kao da je bila biblioteka s imenima. Drugo, imam u porodicu osobu s tom bolescu. Sve su to fantazije bazirane na gledanju TV-a. On je za bolnicu, a ne za zatvor. Docim, posto on zivi u svom svijetu on taj zatvor i ne vidi. Ko to nema u porodici ne zna nista. U Srbiji ima 40.000 registrovanih sizofrenicara i valjda jos toliko neregistrovani.

ODGOVORITE