Бизнис: Босанско пруће за њемачка дворишта

Већ четири године Мехмед Патковић из мјеста Љубић код Витеза извози босанске плотове од лијеске и сунцобране израђене од трстике у Њемачку.

Босна и Херцеговина 18.10.2015 | 19:58
Бизнис: Босанско пруће за њемачка дворишта

Патковић је десетак мјештана из села запослио на пословима прављења плотова и сунцобрана, а посао је проширио и у Посавину, гдје хиљаде хектара земље лежи прекривено дивљим багремом од којега такође израђује плотове, сунцобране и лежаљке за плажу.

"Све је кренуло случајно. Направио сам прве узорке и фотографије поставио на интернет. Нисам ни слутио да ће се за само неколико дана појавити купац из Њемачке и поручити количину од које ми се завртјело у глави. Требало је напунити шлепер плотова од прућа за њемачког наручиоца. Наравно, окупио сам своје мјештане и кренули смо у посао. Након лијеске понудио сам сунцобране од трстике која расте у близини нашег села на напуштеној земљи. Изузетно квалитетна трстика које за сада има у довољним количинама. Тако је кренуло", испричао је Мехмед и показао необичан строј за увезивање трстике која се некада користила за малтање плафона у кућама.

Он је рекао да је оно "што је код нас коров за Нијемце еколошки прихватљива ограда коју су спремни добро платити“.

"Они су једноставно одушевљени овим старим босанским производом који је у народу познат као плот. Ограђују дворишта, цвјетњаке, вртове, базене за купање па чак и дио ауто пута који пролази кроз насељена мјеста", казао је Патковић.

Предузетник из Витеза има кооперанте широм Средњобосанског кантона који сијеку лијеску за плотове, али је проширио свој посао и на Дервенту, Орашје, Модричу, Србац..

"Многе њиве остале су запуштене и претворене у коров тзв. дивљег багрема. Младице од багрема идеалне су за сунцобране и лежаљке за плажу, а оне мало дебље за плотове. Квалитетније су од лијеске јер никада не мијењају боју. Запослио сам и тамо људе да ми припремају сировину која је коров. Дакле другим људима чистимо њиве бесплатно и имамо сировину од које правимо производе за извоз", испричао је Патковић.

(Анадолија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вирус

18.10.2015 18:37

Право имас земља оста пуста ал ми ко народ гледамо да са неба падне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

19.10.2015 02:54

Свака цаст за прво успјесно предузеце које је основано од правог сеоског ДОМАЦИНА а појединима остаје да само кукају нема посла а све сами факултети БРАВО ПРИЈАТЕЉУ !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

19.10.2015 06:03

Док једни производе роботе, чипове, аутомобиле ми се хвалимо производњом нечега што су људи производили и прије 2000 година

ОДГОВОРИТЕ