САД почеле процес укидања санкција Ирану

Предсједник САД Барак Обама издао је налог да се започне процес укидања америчких санкција Ирану у складу са споразумом међународне заједнице и Техерана о иранском нуклеарном програму, саопштила је данас Бијела кућа.

Свијет 18.10.2015 | 18:00
САД почеле процес укидања санкција Ирану

“Налажем вам да предузмете све неопходне додатне мјере како би се омогућила брза и ефикасна реализација обавеза САД, изложених у заједничком плану деловања (с Ираном) у складу с америчким законима“, пише у саопштењу упућеном државном секретару и министрима финансија, трговине и енергетике САД, које је објавила Бијела кућа.

Обама је прецизирао да ће санкције бити укинуте у складу с одредбама споразума „шесторке“ међународних посредника с Ираном. Како је планирано при закључивању споразума у јулу, као датум када документ почиње да ступа на снагу означен је 18. октобар, односно 90 дана пошто је споразум потврдио Савјет безбедности УН.

Укидање санкција биће само дјелимично: САД ће постепено укидати ограничавајуће мјере које се тичу иранског нуклеарног програма, али ће и даље дјеловати санкције у вези с иранским програмом израде крстарећих ракета.

(НН/спутник)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Калибар

18.10.2015 16:17

Свијет промјенише оне ракетице Калибар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.10.2015 17:43

Убједљиво најзадуженија држава на свијету некоме уводи и скида санкције. Врло занимљиво..."мало" су закаснили

ОДГОВОРИТЕ