SAD počele proces ukidanja sankcija Iranu

Predsjednik SAD Barak Obama izdao je nalog da se započne proces ukidanja američkih sankcija Iranu u skladu sa sporazumom međunarodne zajednice i Teherana o iranskom nuklearnom programu, saopštila je danas Bijela kuća.

Svijet 18.10.2015 | 18:00
SAD počele proces ukidanja sankcija Iranu

“Nalažem vam da preduzmete sve neophodne dodatne mjere kako bi se omogućila brza i efikasna realizacija obaveza SAD, izloženih u zajedničkom planu delovanja (s Iranom) u skladu s američkim zakonima“, piše u saopštenju upućenom državnom sekretaru i ministrima finansija, trgovine i energetike SAD, koje je objavila Bijela kuća.

Obama je precizirao da će sankcije biti ukinute u skladu s odredbama sporazuma „šestorke“ međunarodnih posrednika s Iranom. Kako je planirano pri zaključivanju sporazuma u julu, kao datum kada dokument počinje da stupa na snagu označen je 18. oktobar, odnosno 90 dana pošto je sporazum potvrdio Savjet bezbednosti UN.

Ukidanje sankcija biće samo djelimično: SAD će postepeno ukidati ograničavajuće mjere koje se tiču iranskog nuklearnog programa, ali će i dalje djelovati sankcije u vezi s iranskim programom izrade krstarećih raketa.

(NN/sputnik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kalibar

18.10.2015 16:17

Svijet promjeniše one raketice Kalibar.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

19.10.2015 17:43

Ubjedljivo najzaduženija država na svijetu nekome uvodi i skida sankcije. Vrlo zanimljivo..."malo" su zakasnili

ODGOVORITE