Бугари се обрукали, Србија раскида уговоре

После раскидања уговора са Трејс групом због споре градње обилазнице око Димитровграда, процедура за избор новог извођача радова биће покренута врло брзо.

Регион 17.10.2015 | 21:36
Бугари се обрукали, Србија раскида уговоре

Како наводе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нови извођач ће се изабрати у наредних десет дана.

Помоћник министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Саша Стојановић изјавио је Тањугу да су се услови за раскид уговора са бугарском компанијом стекли још половином грађевинске сезоне, као и да следи раскид уговора на преостале две деонице.

"Тај прогрес није задовољавајући у односу на рок дефинисан уговором, мерећи проценат повучених средстава и степен радова. Видели сте да они немају капацитета, од четири деонице на две су и некако радили, испуњавали неки динамички план, међутим, на обилазници око Димитровграда која је у суштини најједноставнија за реализацију они су апсолутно подбацили", објаснио је Стојановић.

Он је напоменуо и да није било реалних разлога за то - није било никаквих озбиљнијих проблема, пројекти су јасно дефинисани, експропријација урађена, а није било временских непогода које би онемогућавали радове.

"Нејасно је да уговор вредности 19-20 милиона евра нису били у могућности да реализују", приметио је Стојановић, додајући да су надлежни покушали да одрже уговор колико су могли, па су, између осталог, правили динамичке планове на недељном нивоу.

Са Светском банком смо се договорили да ако не буде помака крајем септембра, раскинемо уговор, казао је Стојановић, додајући да ће уговор са бугарском компанијом бити раскинут на још две деонице.

"Желимо да пошаљемо поруку да Србија неће да плаћа нерад, јер ви плаћате озбиљне пенале за неповучена средства, уколико се повучена средства не реализиују", поручио је Стојановић.

Он је напоменуо да је јуче послато обавештење о раскиду уговора и да ће Светска банка, по финализацији раскида уговора, покренути нову процедуру.

Како је Б92 јуче веч пренео, Коридори Србије ће раскинути уговор са бугарском Трејс групом због споре изградње обилазнице око Димитровграда на источном краку Коридора 10.

Директор Коридора Србије Дмитар Ђуровић је изјавио да је Трејс група обавила свега 13 одсто посла истичући да су Коридори имали коректан однос пре тој компанији, која је више пута упозоравана да мора да покрене радове.

"Веома је важно да овакав уговор буде раскинут и то показује да српска влада може да контролише рад компанија са којима постоји уговор. Установљено је да нема напретка и ми смо то, такође, установили. Сада је важно да се пред почетак нове сезоне пронађе нови извођач радова", изјавио је шеф Светске банке у Србији Тони Верхеијен за Б92.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

родјо

17.10.2015 20:07

Под хитно да ангазујете ИНТЕГРАЛ ако хоцете да у року заврсите све радове.Цијена иста,квалитет није битан и маx дебљина асфалта 5 цм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јави интегралу

18.10.2015 07:37

Рођо, асфалт се удара два пута по 9 цм.

Name

дЂоле.

19.10.2015 08:57

Код нас се пресвуче са два до три центиметра.Зато пропадне за 1 год.Мозе се о томе књига писати.