Bugari se obrukali, Srbija raskida ugovore

Posle raskidanja ugovora sa Trejs grupom zbog spore gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada, procedura za izbor novog izvođača radova biće pokrenuta vrlo brzo.

Region 17.10.2015 | 21:36
Bugari se obrukali, Srbija raskida ugovore

Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture novi izvođač će se izabrati u narednih deset dana.

Pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja Saša Stojanović izjavio je Tanjugu da su se uslovi za raskid ugovora sa bugarskom kompanijom stekli još polovinom građevinske sezone, kao i da sledi raskid ugovora na preostale dve deonice.

"Taj progres nije zadovoljavajući u odnosu na rok definisan ugovorom, mereći procenat povučenih sredstava i stepen radova. Videli ste da oni nemaju kapaciteta, od četiri deonice na dve su i nekako radili, ispunjavali neki dinamički plan, međutim, na obilaznici oko Dimitrovgrada koja je u suštini najjednostavnija za realizaciju oni su apsolutno podbacili", objasnio je Stojanović.

On je napomenuo i da nije bilo realnih razloga za to - nije bilo nikakvih ozbiljnijih problema, projekti su jasno definisani, eksproprijacija urađena, a nije bilo vremenskih nepogoda koje bi onemogućavali radove.

"Nejasno je da ugovor vrednosti 19-20 miliona evra nisu bili u mogućnosti da realizuju", primetio je Stojanović, dodajući da su nadležni pokušali da održe ugovor koliko su mogli, pa su, između ostalog, pravili dinamičke planove na nedeljnom nivou.

Sa Svetskom bankom smo se dogovorili da ako ne bude pomaka krajem septembra, raskinemo ugovor, kazao je Stojanović, dodajući da će ugovor sa bugarskom kompanijom biti raskinut na još dve deonice.

"Želimo da pošaljemo poruku da Srbija neće da plaća nerad, jer vi plaćate ozbiljne penale za nepovučena sredstva, ukoliko se povučena sredstva ne realiziuju", poručio je Stojanović.

On je napomenuo da je juče poslato obaveštenje o raskidu ugovora i da će Svetska banka, po finalizaciji raskida ugovora, pokrenuti novu proceduru.

Kako je B92 juče več preneo, Koridori Srbije će raskinuti ugovor sa bugarskom Trejs grupom zbog spore izgradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10.

Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović je izjavio da je Trejs grupa obavila svega 13 odsto posla ističući da su Koridori imali korektan odnos pre toj kompaniji, koja je više puta upozoravana da mora da pokrene radove.

"Veoma je važno da ovakav ugovor bude raskinut i to pokazuje da srpska vlada može da kontroliše rad kompanija sa kojima postoji ugovor. Ustanovljeno je da nema napretka i mi smo to, takođe, ustanovili. Sada je važno da se pred početak nove sezone pronađe novi izvođač radova", izjavio je šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen za B92.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rodjo

17.10.2015 20:07

Pod hitno da angazujete INTEGRAL ako hocete da u roku zavrsite sve radove.Cijena ista,kvalitet nije bitan i max debljina asfalta 5 cm.

ODGOVORITE
Name

javi integralu

18.10.2015 07:37

Rođo, asfalt se udara dva puta po 9 cm.

Name

dĐole.

19.10.2015 08:57

Kod nas se presvuče sa dva do tri centimetra.Zato propadne za 1 god.Moze se o tome knjiga pisati.