Бркић осумњичен за злочине над Србима?

Портал Слободна Босна је у посједу информација да је Тужилаштво БиХ проводило истрагу Милијана Бркића, главног секретара ХДЗ-а у Хрватској, због сумње да је са седморицом некадашњих војних полицајаца ХВО-а у Ливну починио ратни злочин над Србима.

Регион 17.10.2015 | 21:46
Бркић осумњичен за злочине над Србима?

Тужилаштво је прољетос оповргло сличне информације у хрватским медијима, али се Слободна Босна позива на неименоване изворе и тврди да је у посједу докумената који потврђују да је Бркић међу осумњиченима.

Уз Бркића, Тужителаштво је истраживало и његове полицијске колега Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Дражена Пезера, са којима је у априлу 1992. стигао из Загреба са задатком да у Ливну успоставе Војну полицију ХВО-а.

Позивајући се на службене дописе и преписку, Слободна Босна пише да су предмет у протеклих десет година водили разни државни тужиоци. Посао је започео Милорад Барашин док је био главни тужилац Кантоналног тужилаштва у Ливну, а касније су га наставили шефица Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Весна Будимир, њена колегиница Сања Јукић и тужилац Мирко Лечић.

Тужилаштво одустало од оптужнице?

Оптужницу је на крају подигла тужлац Лејла Коњић, која је с листе од осам осумњиченика оптужила само ратног команданта Војне полиције у Ливну Зденка Андабака и двојицу његових помоћника, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића, док је трећи и далеко најпознатији Андабаков помоћник Милијан Бркић за сада избјегао процесуирање.

Према наводима Слободне Босне, на листи осумњичених су била и два Ливњака, Томислав Гарић и Анто Мишић, Хајрудин Хоџић из Бугојна, Дражен Пезер из Загреба, те Мухамед Ибрахимовић, предратни официр Контраобавјештајне службе ЈНА који у рату управљао затвором Војне полиције у ливањској Основној школи Иван Горан Ковачић и којем се одавно изгубио траг.

Тужилаштво БиХ води и одвојену истрагу против још једног припадника хрватских Алфи - Жељка Михаљевића званог Бест, наводи Слободна Босна.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КГБ

17.10.2015 16:36

А ГОСПЕ ТИ ДИ МУ ЈЕ ВЕЛЕ КОВАЦ И ОН ЊЕГОВ КОМПАЊОН ВОЈНА ПОЛИЦИЈА ХВО.МНОГЕ СРБЕ СУ ОНИ ОДВЕЛИ И ЛИКВИДИРАЛИ И ЗНАЈУ ГДЈЕ СУ ПОБИЈЕНИ НА КОЈИМ ЛОКАЦИЈАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.10.2015 19:07

Сви који су клали Србе сад им то додје као одскоцна даска у каријери јер сви истакнути кољаци су на високим позицијама у трулој Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

соне

17.10.2015 21:01

У праву си...само је питање ста добије онај ко је у праву ..правде нигдје нема...пропаганда срба је затајила онда кад је требало 'данас' је вец касно назалост..

Name

Циа

18.10.2015 07:38

Неко је узео кес и добро плацен да не прави пропаганду.Кустурица би за нас био цовјек стољеца да је урадио филм страдања Срба од Книнске Крајине до Мањаце.Тиме би се показао свијету прогон етницко цисцење бомбардовање цивила петровацка цеста од стране хрватског ваздухопловства. Али неко је добио суске ил мандат да цути о тим злоцинима управо да не прави пропаганду и не приказује истину.Назалост а Кустурица се упустио у градјевину гдје има пара до грла.Јадан смо ми народ ко и како нас води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

19.10.2015 06:56

Хе хе брацо мила ни овај хрват као И многи други неце бити процесуирани због блиских односа снсд И Хдз.То морате схватити.Ко је одговарао оптузен ил осудјен за злоцине код Мркоњиц Града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

19.10.2015 09:06

Јел ово онај лик сто му је код Мркоњица одузет Ауди хрватских таблица по интерполовој потјерници па пустен И врацен му исти ауто.?????

ОДГОВОРИТЕ