Brkić osumnjičen za zločine nad Srbima?

Portal Slobodna Bosna je u posjedu informacija da je Tužilaštvo BiH provodilo istragu Milijana Brkića, glavnog sekretara HDZ-a u Hrvatskoj, zbog sumnje da je sa sedmoricom nekadašnjih vojnih policajaca HVO-a u Livnu počinio ratni zločin nad Srbima.

Region 17.10.2015 | 21:46
Brkić osumnjičen za zločine nad Srbima?

Tužilaštvo je proljetos opovrglo slične informacije u hrvatskim medijima, ali se Slobodna Bosna poziva na neimenovane izvore i tvrdi da je u posjedu dokumenata koji potvrđuju da je Brkić među osumnjičenima.

Uz Brkića, Tužitelaštvo je istraživalo i njegove policijske kolega Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Dražena Pezera, sa kojima je u aprilu 1992. stigao iz Zagreba sa zadatkom da u Livnu uspostave Vojnu policiju HVO-a.

Pozivajući se na službene dopise i prepisku, Slobodna Bosna piše da su predmet u proteklih deset godina vodili razni državni tužioci. Posao je započeo Milorad Barašin dok je bio glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Livnu, a kasnije su ga nastavili šefica Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir, njena koleginica Sanja Jukić i tužilac Mirko Lečić.

Tužilaštvo odustalo od optužnice?

Optužnicu je na kraju podigla tužlac Lejla Konjić, koja je s liste od osam osumnjičenika optužila samo ratnog komandanta Vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka i dvojicu njegovih pomoćnika, Muamira Jašarevića i Seada Velagića, dok je treći i daleko najpoznatiji Andabakov pomoćnik Milijan Brkić za sada izbjegao procesuiranje.

Prema navodima Slobodne Bosne, na listi osumnjičenih su bila i dva Livnjaka, Tomislav Garić i Anto Mišić, Hajrudin Hodžić iz Bugojna, Dražen Pezer iz Zagreba, te Muhamed Ibrahimović, predratni oficir Kontraobavještajne službe JNA koji u ratu upravljao zatvorom Vojne policije u livanjskoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić i kojem se odavno izgubio trag.

Tužilaštvo BiH vodi i odvojenu istragu protiv još jednog pripadnika hrvatskih Alfi - Željka Mihaljevića zvanog Best, navodi Slobodna Bosna.

Izvor: Index.hr

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

KGB

17.10.2015 16:36

A GOSPE TI DI MU JE VELE KOVAC I ON NJEGOV KOMPANJON VOJNA POLICIJA HVO.MNOGE SRBE SU ONI ODVELI I LIKVIDIRALI I ZNAJU GDJE SU POBIJENI NA KOJIM LOKACIJAMA.

ODGOVORITE
Name

Md

17.10.2015 19:07

Svi koji su klali Srbe sad im to dodje kao odskocna daska u karijeri jer svi istaknuti koljaci su na visokim pozicijama u truloj Bih

ODGOVORITE
Name

sone

17.10.2015 21:01

U pravu si...samo je pitanje sta dobije onaj ko je u pravu ..pravde nigdje nema...propaganda srba je zatajila onda kad je trebalo 'danas' je vec kasno nazalost..

Name

Cia

18.10.2015 07:38

Neko je uzeo kes i dobro placen da ne pravi propagandu.Kusturica bi za nas bio covjek stoljeca da je uradio film stradanja Srba od Kninske Krajine do Manjace.Time bi se pokazao svijetu progon etnicko ciscenje bombardovanje civila petrovacka cesta od strane hrvatskog vazduhoplovstva. Ali neko je dobio suske il mandat da cuti o tim zlocinima upravo da ne pravi propagandu i ne prikazuje istinu.Nazalost a Kusturica se upustio u gradjevinu gdje ima para do grla.Jadan smo mi narod ko i kako nas vodi.

ODGOVORITE
Name

kgb

19.10.2015 06:56

He he braco mila ni ovaj hrvat kao I mnogi drugi nece biti procesuirani zbog bliskih odnosa snsd I Hdz.To morate shvatiti.Ko je odgovarao optuzen il osudjen za zlocine kod Mrkonjic Grada.

ODGOVORITE
Name

snouden

19.10.2015 09:06

Jel ovo onaj lik sto mu je kod Mrkonjica oduzet Audi hrvatskih tablica po interpolovoj potjernici pa pusten I vracen mu isti auto.?????

ODGOVORITE