21 годину траје потрага за четири жене

И након 21 годину потраге за посмртним остацима Стоје и Милке Богдановић, Смиље Гајић и Маре Јовић, Српкиња које су нестале 16. октобра 94. године у покушају да, уз плаћену услугу по 1000 марака, из Шпионице (Сребреник) пређу код родбине на слободну српску територију у општини Брчко, породице несталих још трагају за правдом и костима.

Босна и Херцеговина 16.10.2015 | 21:09
21 годину траје потрага за четири жене

Оптужени за овај ратни злочин Перо Ковачевић (1974) из Марковић Поља код Брчког, припадник ХВО-а, 2008. је првостепеном одлуком Основног суда ослобођен кривице.

Апелациони суд је по жалби Тужилаштва и родбине обновио поступак, а након што се Ковачевић није појавио на рочиштима, 2010. за њим је расписана Интерполова потјерница.

Ухапшен је прошле седмице у Словенији.

„Моја сестра Милка Богдановић је била мајка четворо дјеце. Сви ми чекамо правду и никако да је дочекамо. Трагамо за костима наших несталих које су убијене ради пљачке јер су са собом понијеле све што су имале – новац и златнину, као и новац раније избјеглим Србима из Шпиопнице, чекамо опијело да на гробљу свијеће палимо, али ни правде ни костију. Колико нам је боли нанио оптужени Ковачевић, толико је и Основни суд ослобађајућом пресудом у предмету у коме је све било познато, а остало непознато. Да је тај процес био нерегуларан доказ је и поступање Суда који након првостепене одлуке није донио мјере ограничења кретања Ковачевићу до истека жалбеног рока па је он, користећи пасош Хрватске, легално напустио земљу", каже сестра нестале Милке Богдановић, Аница Симић.

Из Тужилаштва дистрикта коме је упућен позив на комеморативну конференцију за новинаре, стигао је писани одговор у коме се Удружење несталих и породице убијених жена обавјештавају да су „врата сарадње отворена", а да ли ће на оптуженичку клупу кроз врата Суда поново сјести и Перо Ковачевић, зависи од Министарства правде БиХ у чијој је надлежности поступак екстрадиције.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сноуден

16.10.2015 19:49

То је договорено са судијом , судија узео новац и омогуцио му бјекство знао је да има двојно дрзављанство и да се неце висе никад појавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

17.10.2015 19:13

Види се какви смо ми Срби кад на ово нема коментара.За све глупости први а зивоти људи ни битни.

ОДГОВОРИТЕ