21 godinu traje potraga za četiri žene

I nakon 21 godinu potrage za posmrtnim ostacima Stoje i Milke Bogdanović, Smilje Gajić i Mare Jović, Srpkinja koje su nestale 16. oktobra 94. godine u pokušaju da, uz plaćenu uslugu po 1000 maraka, iz Špionice (Srebrenik) pređu kod rodbine na slobodnu srpsku teritoriju u opštini Brčko, porodice nestalih još tragaju za pravdom i kostima.

Bosna i Hercegovina 16.10.2015 | 21:09
21 godinu traje potraga za četiri žene

Optuženi za ovaj ratni zločin Pero Kovačević (1974) iz Marković Polja kod Brčkog, pripadnik HVO-a, 2008. je prvostepenom odlukom Osnovnog suda oslobođen krivice.

Apelacioni sud je po žalbi Tužilaštva i rodbine obnovio postupak, a nakon što se Kovačević nije pojavio na ročištima, 2010. za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Uhapšen je prošle sedmice u Sloveniji.

„Moja sestra Milka Bogdanović je bila majka četvoro djece. Svi mi čekamo pravdu i nikako da je dočekamo. Tragamo za kostima naših nestalih koje su ubijene radi pljačke jer su sa sobom ponijele sve što su imale – novac i zlatninu, kao i novac ranije izbjeglim Srbima iz Špiopnice, čekamo opijelo da na groblju svijeće palimo, ali ni pravde ni kostiju. Koliko nam je boli nanio optuženi Kovačević, toliko je i Osnovni sud oslobađajućom presudom u predmetu u kome je sve bilo poznato, a ostalo nepoznato. Da je taj proces bio neregularan dokaz je i postupanje Suda koji nakon prvostepene odluke nije donio mjere ograničenja kretanja Kovačeviću do isteka žalbenog roka pa je on, koristeći pasoš Hrvatske, legalno napustio zemlju", kaže sestra nestale Milke Bogdanović, Anica Simić.

Iz Tužilaštva distrikta kome je upućen poziv na komemorativnu konferenciju za novinare, stigao je pisani odgovor u kome se Udruženje nestalih i porodice ubijenih žena obavještavaju da su „vrata saradnje otvorena", a da li će na optuženičku klupu kroz vrata Suda ponovo sjesti i Pero Kovačević, zavisi od Ministarstva pravde BiH u čijoj je nadležnosti postupak ekstradicije.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

snouden

16.10.2015 19:49

To je dogovoreno sa sudijom , sudija uzeo novac i omogucio mu bjekstvo znao je da ima dvojno drzavljanstvo i da se nece vise nikad pojaviti.

ODGOVORITE
Name

virus

17.10.2015 19:13

Vidi se kakvi smo mi Srbi kad na ovo nema komentara.Za sve gluposti prvi a zivoti ljudi ni bitni.

ODGOVORITE