Анализа: Спортисти на низбрдици...!

Одом је само последњи пример, многи великани су пали! Вест да је Ламар Одом, двоструки НБА шампион са Лејкерсима, у 36. години пронађен у бесвесном стању у јавној кући растужила је многе љубитеље спорта. Нарочито јер му се лекари боре за живот пошто је, после конзумирања наркотика, алкохола и биљних препарата за потенцију, пена излазила на уста, а бубрези почели да отказују,. Таквих животних прича спортских великана, таквих или сличних, нажалост - већ је било.

Остали спортови 17.10.2015 | 23:40
Анализа: Спортисти на низбрдици...!

Џорџ Бест

Имао је само 22 године када је, као нова, млада звезда Манчестер јунајтеда, проглашен за најбољег фудбалера Европе. Са 25 је већ био на странпутици. Алкохол је био разлог што је не само пропуштао тренинге, већ и утакмице. Иако је успео да за 11 година у Јунајтеду шест пута буде најбољи стрелац клуба, једном и најбољи у лиги, никада није поновио блистава издања из 1968, када је као 22-годишњак и задивио Европу.

Алкохол га је одвео из фудбала у болест. Играо је он до 37. године, но његова права каријере престала је већ у 25. Двапут се женио. Алкохол му је све више уништавао живот. Јетра је била толико оштећена, да је било питање да ли ће преживети, иако је тек био ушао у четврту деценију. Пресађивање јетре је донекле помогло, но само је продужило његову агонију. Алкхолизам га је потпуно савладао, од њега је и умро у 59. години. На сахрану му је дошло више од 100.000 људи. Жалли су са Бестом који је харао фудбалским теренима. А жалили су и за човеком ког је алкохол попио.

Вин Бејкер

Умео је да буде прилично импресиван када је као центар Милвокија, Сијетла, Бостона, Њујорка, Хјустона и Клиперса загорчавао живот ривалима на терену. Али, Вин Бејкер је највише загорчао живот себи. Зарадио је око 100 милиона долара од наступа у НБА лиги, али је све, баш све потрошио. Највише на алкохол и проводе.

Водио је двоструки живот. Како је говорио "трошио сам, био навучен на алкохол, па онда опет - трошио. Е, то је била моја формула за пропаст". Такав живот није могао да прође незапажен. Нити да дуго траје у таквом ритму. Освајач злата на Играма у Сиднеју 2000, четвроструки Ол-стар учесник, остао је без новца. Скроз. Отац четворо деце тада је преломио и почео живот испочетка. Шансу му је понудио бивши власник Сијетл Суперсоникса, Хауард Шулц, који му је пружио руку. И - Вин Бејкер је почео да ради као конобар у "Старбаксу". Не пије. Како каже, срећан је.

Мајк Тајсон

"Гвоздени Мајк" је један од најбољих боксера које је свет икада видео. Али, проблеми које је стварао уништили су његову каријеру, крунисану у 20. години светском титулом. Освојио ју је као најмлађи шампион у историји, а притом је остварио и серију 37 узастопних победа. Међутим, он је као дете био члан банде. Са 12 година је већ био ухапшен због оружане пљачке. Отац га је напустио када је имао две године, мајка умрла када је имао 16. Други пут је послат у поправни дом када је као 17-годишњак сексуално злостављао 12-годишњакињу.

Дакле, његов почетак пута није био идеалан, па да се он потом сурвао. Он се само тој низбрдици вратио - и то усред боксерске каријере која је испрва деловала нестварно. Таман када је почео да хара планетом, оптужен је од стране супруге за злостављање. Затим је осуђен на шест година због силовања 18-годишњакиње. Пуштен је после три године због доброг владања, најавио да ће поново бити најбољи, али више никада то није постао. Јесте зарађивао више новца него пре, на пример - три лагане победе после затвора донеле су му 65 милиона долара, али убрзо је "спуштена завеса".

Усред борбе са Ивандером Холифилдом - славном ривалу је одгризао део увета. Од тада, Мајк Тајсон је кренуо да тоне све више, банкротирао је, а 2013. је признао да је многим његовим потешкоћама кумовао - аклохолизам. "Заправо, лагао сам вас све време да сам константно трезан. Био сам на корак од смрти, баш због алкхола", открио је 2013.

Ленс Армстронг

Он није пио алкохол. Али је узимао недозвољена, допинг средства, и тако срозао бициклизам на најниже гране од његовог постојања.

Чак седам пута је освојио Тур де Франс. Од 199. до 2005. не да му није било равног у овом спорту, већ је постао идол многима. Међутим, те, и бројне друге успехе, потпуно је бацило у сенку откриће да се скоро све време допинговао, успешно избегавајући откривање на контролама. Одузете су му све титуле престижне Трке око Француске, али одузето му је - спортско достојанство, светско признање и препознавање - која су и највеће достигнућа које спортисти могу да остваре током својих каријера.

Пол Гаскојн

"Газа" је умео са лоптом оно што многи само сањају. Умео је да збуни своје чуваре на фудбалским теренима као ретко ко. Имао је и шут, и асистенцију. Имао је и весео дух, па је судијама показивао картоне. Али, умео је да понашањем на игралишту умало изазове рат између протестаната и католика у дербију Глазгова, умео је да провоцира, а умео је и да - нашкоди себи.

Толико је пио, да је чак у 19 наврата био на самрти. Толико је пио, да се није либио да улази у физичке сукобе на јавним местима. Преко ноћи је "постао старац", који се чешће борио за живот, него што би успевао да нечим обрадује своју породицу. Каже да је почео да се препушта алкохолу још као клинац. То је можда и кључна реченица за многе падове. Он је пао скроз, све док ко зна који покушај лечења у специјализованим установама коначно није почео да даје добре резултате. Бар је тако тврдио и изгледао овог пролећа, 2015. Годину дана раније деловало је као да ће умрети сваког часа.

...

Не рачунајући Ленса Армстрога, ова наша ретроспектива може да послужи као фина лекција свим младима. Алкохол уништава, чак и оне најјаче међу нама. Све испрва почне као забава. "Мало ћу". Да се буде део друштва. Потом се ослади. Ваљда јер страхови тада смање своје стеге, па се млада личност осети боље. "Боље", пардон, са наводницима, јер ко не зна за себе - није добар ни себи ни другима.

Онда постане навика. Па болест. Болест зависности. Тим путем алкохола кренули су многи. Одом је попио литар коњака и узео наркотике. Бест је уништио себе и снове многих. Бејкер је спискао 100 милиона долара. Тајсон је улето у силовања. Газа је 19 пута умало умро. А сви су се испрва - радовали.

Но, радост брзо прође када пороци крену. Тада остане само борба.

Тако то иде и са алкохолом. Ма колико безазлено деловао онај почетак "Само ћу мало".

Коментари / 0

Оставите коментар