Пресуда Шешељу до краја марта 2016.

Судије Претресног вијећа Трибунала у Хагу тренутно вијећају о пресуди лидеру радикала Војиславу Шешељу и она би требало да буде изречена најкасније до априла 2016. – потврђено је “Новостима” у хашком суду.

Србија 16.10.2015 | 08:08
Пресуда Шешељу до краја марта 2016.

Тако би, 13 година од одласка првог човјека СРС у Схевенинген и четири године од изношења завршних ријечи на суђењу, коначно могла да буде стављена тачка на најдужи процес у историји међународног суда.

Портпарол Трибунала Ненад Голчевски каже за Новости да се пресуда Шешељу очекује током првог квартала 2016. године.

“За сада немамо тачан датум изрицања. Претресно вијеће је тренутно у процесу вијећања о пресуди”, рекла је Голчевски.

Лидер СРС за “Новости” каже да га уопште не интересује шта ће у пресуди да пише и да неће ићи на изрицање:

” Мене интересује само пут до власти, а не до Хага. Ко зна шта ће да раде, а и не занима ме. За мене је ново то што ће пресуда бити у првом кварталу сљедеће године, а колико знам, двоје од троје судија има мандат до краја ове године, а не сјећам се да им га је СБ УН продужио. У питању су Антонети и Латанци”.

Тома Фила, адвокат са дугим стажом у хашким судницама, каже за “Новости” да очекује да ће пресуда бити таква да се Шешељ више неће враћати у затвор:

“Пракса је таква да они већају, па донесу пресуду и онда се она преводи, да би у тренутку изрицања одмах била подијељена у писаној форми. Волио бих да буде ослобађајућа, али не вјерујем. Мислим да ће бити таква да је Шешељ већ провео у затвору оно вријеме које ће предвидјети пресуда или барем двије трећине, након чега се затвореници пуштају на слободу.

Он додаје да оптуженик углавном мора да буде присутан на изрицању коначне одлуке, али да је било случајева када су направљени изузеци.

(Новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Правда

16.10.2015 20:12

Слобода Сесељу...за 50 година

ОДГОВОРИТЕ