Presuda Šešelju do kraja marta 2016.

Sudije Pretresnog vijeća Tribunala u Hagu trenutno vijećaju o presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju i ona bi trebalo da bude izrečena najkasnije do aprila 2016. – potvrđeno je “Novostima” u haškom sudu.

Srbija 16.10.2015 | 08:08
Presuda Šešelju do kraja marta 2016.

Tako bi, 13 godina od odlaska prvog čovjeka SRS u Sheveningen i četiri godine od iznošenja završnih riječi na suđenju, konačno mogla da bude stavljena tačka na najduži proces u istoriji međunarodnog suda.

Portparol Tribunala Nenad Golčevski kaže za Novosti da se presuda Šešelju očekuje tokom prvog kvartala 2016. godine.

“Za sada nemamo tačan datum izricanja. Pretresno vijeće je trenutno u procesu vijećanja o presudi”, rekla je Golčevski.

Lider SRS za “Novosti” kaže da ga uopšte ne interesuje šta će u presudi da piše i da neće ići na izricanje:

” Mene interesuje samo put do vlasti, a ne do Haga. Ko zna šta će da rade, a i ne zanima me. Za mene je novo to što će presuda biti u prvom kvartalu sljedeće godine, a koliko znam, dvoje od troje sudija ima mandat do kraja ove godine, a ne sjećam se da im ga je SB UN produžio. U pitanju su Antoneti i Latanci”.

Toma Fila, advokat sa dugim stažom u haškim sudnicama, kaže za “Novosti” da očekuje da će presuda biti takva da se Šešelj više neće vraćati u zatvor:

“Praksa je takva da oni većaju, pa donesu presudu i onda se ona prevodi, da bi u trenutku izricanja odmah bila podijeljena u pisanoj formi. Volio bih da bude oslobađajuća, ali ne vjerujem. Mislim da će biti takva da je Šešelj već proveo u zatvoru ono vrijeme koje će predvidjeti presuda ili barem dvije trećine, nakon čega se zatvorenici puštaju na slobodu.

On dodaje da optuženik uglavnom mora da bude prisutan na izricanju konačne odluke, ali da je bilo slučajeva kada su napravljeni izuzeci.

(Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pravda

16.10.2015 22:12

Sloboda Seselju...za 50 godina

ODGOVORITE