Хаос у Хрватској: Сирене и евакуација!

Због набујалих ријека у Карловцу је на неким мјестима већ дошло до изливања воде и плављења те су се у том граду огласиле сирене за општу опасност, а старији и немоћни су евакуисани.

Регион 15.10.2015 | 22:46
Хаос у Хрватској: Сирене и евакуација!

Купа у Карловцу навире и преко осам метара. Градски Штаб за заштиту и спасавање на послијеподневној ванредној конференцији за новинаре најавио је да би водостај Купе могао достићи 804 центиметра, преноси портал Јутарњи.

У 20 сати измјерена су 802 цм уз тенденцију пораста, након чега су се у граду огласиле сирене за општу опасност. Расту и водостаји осталих карловачких ријека.

На терену је око стотину професионалаца и још 200 добровољаца, двадесетак старијих и немоћних је већ евакуисано с подручја која су одсјечена или ће то ускоро бити.

Грађанима у угроженим мјесним одборима и градским четвртима подијељено је 20 хиљада врећа с пијеском. Градоначелник Дамир Јелић се нада да се ситуација из септембра прошле године неће поновити.

"Ово је горе него рат, та вода само навире, извире, из шахтова, од ко зна куда, у сат времена нарасла је до руба зида, а тај зид смо сад зазидали да нас брани од поплава", изјавила је за Радио Мрежницу једна станарка из карловачког насеља Логориште.

Због брзог раста водостаја Уне, у Хрватској Костајници проглашене су ванредне мјере одбране од поплава.

Вода је продрла до Старога града Зринских уз границу с БиХ, али опасности за породичне куће још нема.

Осим поступног раста водостаја Саве, од данас су у порасту водостаји Купе и Уне па су у већини мјеста уз ријеке проглашене редовне мјере одбране од поплава.

У сисачком Покупљу на критичним мјестима насипи се појачавају врећама с пијеском. Расту и водостаји у Лици.

У личко-сењској Полицијској управи наводе да је најкритичније у подвелебитском насељу Брушанима, гдје се поток Суваја излио из корита и поплавио неколико стотина метара државне цесте Госпић-Карлобаг.

Још јутрос су многи градови у Далмацији осванули поплављени, а бујице су текле улицама и носиле све пред собом. У поподневним сатима постало је критично и у Загребу.

Поплављена је шибенска рива, градска библиотека у Шибенику, а такво стање је и у Водицама и Трибуњу гдје нема дијела града и околине који нису под водом, преноси портал Индеx.

У Дубровнику су, због јаке кише ватрогасци интервенисали више од 20 пута. И острво Муртер је цијелу ноћ било одсјечено од копна, а обилне падавине најављују се и даље на Јадрану.

Критично је и у Залеђу, затворене су улице, у Книну је вода ушла у неке куће.

Извор. МОндо.рс/Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм,

15.10.2015 21:02

Бојим се да је све заслужено. Посебно у Книну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краијсник РСК

16.10.2015 06:25

Јел се Сјецате Оне Пјесме која казе: јер Је Бог Србин не бој се Србине ?;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док добује киша кап по кап..

16.10.2015 06:47

"Ово је горе него рат!" рече једна особа у Карловцу. Да исту питате сада шта би више вољела да има у Карловцу Србе или поплаву, сигурно би изабрала поплаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.10.2015 06:50

Све це то тетка Колинда да оцисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

16.10.2015 12:25

За Олују нико није одговарао а ви мислили да ћете проћи некажњено

ОДГОВОРИТЕ