Најава: Креће ЕЛ! Фенерова легија странаца, московска Армија и Зелена српска колонија нападају Реалов трон!

Све је спремно за нову, 16. по реду, сезону најквалитетнијег европског кошаркашког такмичења. Многи би да Краљу скину круну с главе!

Кошарка 15.10.2015 | 14:20
Најава: Креће ЕЛ! Фенерова легија странаца, московска Армија и Зелена српска колонија нападају Реалов трон!

Шеснаеста сезона модерне ере Евролиге може да почне! Припреме многих клубова успорило је Европско првенство у кошарци, али нови шоу мора да крене без обзира на околности.

Најбољи тимови Старог континента расподељени су у четири групе од по шест екипа, а из сваке групе ће по четири најбољепласирана изборити пласман у ТОП 16 фазу. Бранилац титуле, Реал Мадрид, играће у Групи А, вероватно најјачој групи у такмичењу. Окосницу Краљевског клуба чиниће Шпанци, прваци Европског првенства - Руди Фернандез, Серхио Љуљ, Фелипе Рејес и Серхио Родригез. Изузетно јак састав надопуњује се именима попут Јонаса Мачијулиса, Густава Ајона, Треја Томпкинса (дошао из Нижњег Новгорода) и Џефрија Тејлора (играо за Остин Спарсе у развојној лиги). Као и увек, Реал пуца на титулу.

Већ на старту видећемо репризу полуфинала Фајнал фора против легије Жељка Обрадовића. Фенербахче је знатно изменио екипу у односу на претходну сезону. Отишао је најбољи играч Немања Бјелица, те домаће снаге попут Прелџића, Саваша и Сипахије које нису дале оно што се одњих очекивало. Али су зато у клуб стигли Боби Диксон који је режирао чудесан пут до титуле Каршијаке прошле сезоне, Никола Калинић (Црвена звезда), НБА појачања Луиђи Датоме (Бостон) и Екпе Удо (Лос Анђелес Лејкерс), Перо Антић (Атланта) и Костас Слукас из Олимпијакоса. Када се на све ово дода знање и шампионски код Жељка Обрадовића, али и квалитет Јана Веселог, добија се врло лако један од главних фаворита за титулу. Фенербахче је посебно појачао центарску линију са којом је кубурио од доласка Жоца у клуб. У екипи ће бити и Рики Хикман који због повреде није играо на завршном турниру прошле године.

(Не)срећу да се нађе у овој групи имао је и једини представник Србије - Црвена звезда. Црвено-бели улазе у ову сезону са знатно промењеним саставом. Отишли су неки од носећих играча од прошле сезоне (Марјановић, Калинић, Блажич, Џенкинс, Вилијамс) па ће бити интересантно видети како ће њихове замене одрадити посао ове сезоне. 

Нова сезона биће занимљива погтово када се гледају грчки и турски клубови. Олимпијакос, и посебно Панатинаикос, улазе у такмичење са великим еланом и оптимизмом. Панатинаикос је на клупу довео српског селектора Александра Ђорђевића, а нашу колонију наградили су Огњен Кузмић и Мирослав Радуљица. Такође, Зелени су довели и Александра Павловића из Партизана, који се добро показао у на почетку сезоне. Такође, вратио се Ник Калатес, па су све процене да ПАО од ере Жељка Обрадовића није имао јачи тим. Наравно, диригентску палицу ће и овога пута имати ходајућа легенда Димитрис Дијамантидис, коме ће ово бити можда и опроштајна сезона. Олимпијакос се појачао именима попут Ди Џеј Строберија, Николе Милутинова и репрезентативца Италије Данијела Хекета. У тиму су остали носиоци игре Василис Спанулис и Јоргос Принтезис тако да ће се и овога пута све вртети око њих.

Споменули смо ПАО, а његов највећи ривал у групи биће Барселона. Блауграна се током лета појачала и значајно изменила састав. Веома је занимљиво осмотрити земље из којих се Барса појачавала: Муса Дијањ (Сенегал), Маркус Ериксон (Шведска), Шејн Лавал (Нигерија), Самардо Самјуелс (Јамајка). Поред њих састав су ојачали Стратос Пепероглу (Анадолу Ефес), највеће појачање је Пау Рибас из Валенсије. Видећемо како ће Ћави Пасквал ускладити нове компоненте, али је опет јасно да ће се Барселона и те како питати ове сезоне.

Турци ће ове године имати два дебитанта у лиги, уједно су то једина два дебитанта у такмичењу. Првак Турске, Пинар Каршијака наћи ће се у Групи Ц где су још и Барселона и Панатинаикос – и никако га не треба отписати. Одлазак Бобија Диксона ће бити тешко надокнадив, а носиоци игре ове сезоне биће и највећа нада турске кошарке Кенан Сипахи (позајмица из Фенербахчеа), Џастин Картер и Колтон Ајверсон.

Поред Каршијаке, ту ће бити и Дарушафака која је добила “вајлд кард” за учешће у Евролиги и у складу са тим драстично изменила састав. У тим који игра у хали Ајхан Шахенк (3.500 гледалаца) и који је био трећепласирани у турском шампионату стигла су имена попут Емира Прелџића, Милка Бјелице, Маркуса Слотера, Огуза Саваша, Семиха Ердена, Реџија Рединга, Манучара Маркоишвилија... Нема сумње да ће овај турски клуб бити озбиљан противник свакоме коме се нађе на путу и нагазна мина за фаворите.

А у Групи Д наћи ће се на путу великанима какви су ЦСКА из Москве и Макаби из Тел Авива. Јасно, очекује се да ови тимови заузму прве две позиције у групи, мада не треба потценити ни Уникаху наших Стефана Марковића и Немање Недовића. ЦСКА ће опет у многоме зависити од игре српског плејмејкера Милоша Теодосића коме ће помагати Виктор Хријапа, Арон Џексон, Нандо де Коло, Кајл Хајнс уз још неке америчке и руске кошаркаше. ЦСКА је прошле сезоне имао 26 победа, највише од свих учесника, али није успео да се домогне титуле шампиона Европе на крају.

Макаби ће ове сезоне бити прилично непредвидив. Игру ће носити Џордан Фармар, некадашњи НБА кошаркаш, Брајан Рендл, Девин Смит и наравно најбољи стрелац такмичења прошле сезоне Тејлор Рочести. Помагаће им придошлице Тревор Мбакве (Американац, играо прошле сезоне за Бросе Баскетс), Бразилац Витор Фаверани и снажни Аримзе Онуаку који је играо за Минесоту прошле сезоне.

Од српских интернационалаца требало би испратити и игре Дејана Боровњака у Зјелоној Гори, Василија Мицића и Душка Савановића у Бајерну из Минхена, Милана Мачвана у Олимпији Милано и Ненада Крстића у Анадолу Ефесу који с клупе предводи Душан Ивковић. Ефес ће такође бити озбиљан такмац у овој сезони с обрзиром да је довео многа појачања међу којима се истичу Алекс Тајус, Дерик Браун и Брајант Данстон. У Групи Б заједно с Анадолу Ефесом налазе се и Лаборал Кућа и Олимпија Милано па ће већ у првом колу једна наспрам другог копља укрстити Јака Блажич и Чарлс Џенкинс који би требало да добије српски пасош.

ФИНАНСИЈСКИ МОМЕНАТ

За само учешће у Евролиги тимови ће добити по 150.000 евра. Победе у првом кругу неће доносити профит, али ће у ТОП 16 фази доносити по 35.000 евра. Тријумф у плеј-офу вредеће 50.000 евра, а шампион Евролиге зарадиће суму од 1.000.000 евра.

КУРИОЗИТЕТ

У Групи Д играће најмлађи и најстарији играч Евролиге. У тиму Сасарија наступаће Денис Марконато који је 29. јула напунио 40. годину, док ће за Макаби из Тел Авива наступати Драган Бендер који ускоро пуни 18.

ЕВРОЛИГА - 1. КОЛО:

Група А

Четвртак:

19.00 Црвена звезда - Стразбур

Петак:

18.45 Фенербахче – Бајерн
19.00 Химки - Реал Мадрид

Група Б

Четвртак:

20.45 Олимпијакос - Цедевита

Петак:

20.45 Лимож - Анадолу Ефес
20.45 Армани Милано - Лаборал Кућа

Група Ц

Четвртак:

18.00 Пинар Каршијака - Барселона

Петак:

17.00 Локомотива Краснодар – Панатинаикос
19.00 Зјелона Гора - Жалгирис

Група Д

Четвртак:

19.00 ЦСКА Москва - Макаби Тел Авив
20.00 Дарушафака - Динамо Сасари
20.45 Уникаха Малага – Бамберг

Коментари / 0

Оставите коментар