Najava: Kreće EL! Fenerova legija stranaca, moskovska Armija i Zelena srpska kolonija napadaju Realov tron!

Sve je spremno za novu, 16. po redu, sezonu najkvalitetnijeg evropskog košarkaškog takmičenja. Mnogi bi da Kralju skinu krunu s glave!

Košarka 15.10.2015 | 14:20
Najava: Kreće EL! Fenerova legija stranaca, moskovska Armija i Zelena srpska kolonija napadaju Realov tron!

Šesnaesta sezona moderne ere Evrolige može da počne! Pripreme mnogih klubova usporilo je Evropsko prvenstvo u košarci, ali novi šou mora da krene bez obzira na okolnosti.

Najbolji timovi Starog kontinenta raspodeljeni su u četiri grupe od po šest ekipa, a iz svake grupe će po četiri najboljeplasirana izboriti plasman u TOP 16 fazu. Branilac titule, Real Madrid, igraće u Grupi A, verovatno najjačoj grupi u takmičenju. Okosnicu Kraljevskog kluba činiće Španci, prvaci Evropskog prvenstva - Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Felipe Rejes i Serhio Rodrigez. Izuzetno jak sastav nadopunjuje se imenima poput Jonasa Mačijulisa, Gustava Ajona, Treja Tompkinsa (došao iz Nižnjeg Novgoroda) i Džefrija Tejlora (igrao za Ostin Sparse u razvojnoj ligi). Kao i uvek, Real puca na titulu.

Već na startu videćemo reprizu polufinala Fajnal fora protiv legije Željka Obradovića. Fenerbahče je znatno izmenio ekipu u odnosu na prethodnu sezonu. Otišao je najbolji igrač Nemanja Bjelica, te domaće snage poput Preldžića, Savaša i Sipahije koje nisu dale ono što se odnjih očekivalo. Ali su zato u klub stigli Bobi Dikson koji je režirao čudesan put do titule Karšijake prošle sezone, Nikola Kalinić (Crvena zvezda), NBA pojačanja Luiđi Datome (Boston) i Ekpe Udo (Los Anđeles Lejkers), Pero Antić (Atlanta) i Kostas Slukas iz Olimpijakosa. Kada se na sve ovo doda znanje i šampionski kod Željka Obradovića, ali i kvalitet Jana Veselog, dobija se vrlo lako jedan od glavnih favorita za titulu. Fenerbahče je posebno pojačao centarsku liniju sa kojom je kuburio od dolaska Žoca u klub. U ekipi će biti i Riki Hikman koji zbog povrede nije igrao na završnom turniru prošle godine.

(Ne)sreću da se nađe u ovoj grupi imao je i jedini predstavnik Srbije - Crvena zvezda. Crveno-beli ulaze u ovu sezonu sa znatno promenjenim sastavom. Otišli su neki od nosećih igrača od prošle sezone (Marjanović, Kalinić, Blažič, Dženkins, Vilijams) pa će biti interesantno videti kako će njihove zamene odraditi posao ove sezone. 

Nova sezona biće zanimljiva pogtovo kada se gledaju grčki i turski klubovi. Olimpijakos, i posebno Panatinaikos, ulaze u takmičenje sa velikim elanom i optimizmom. Panatinaikos je na klupu doveo srpskog selektora Aleksandra Đorđevića, a našu koloniju nagradili su Ognjen Kuzmić i Miroslav Raduljica. Takođe, Zeleni su doveli i Aleksandra Pavlovića iz Partizana, koji se dobro pokazao u na početku sezone. Takođe, vratio se Nik Kalates, pa su sve procene da PAO od ere Željka Obradovića nije imao jači tim. Naravno, dirigentsku palicu će i ovoga puta imati hodajuća legenda Dimitris Dijamantidis, kome će ovo biti možda i oproštajna sezona. Olimpijakos se pojačao imenima poput Di Džej Stroberija, Nikole Milutinova i reprezentativca Italije Danijela Heketa. U timu su ostali nosioci igre Vasilis Spanulis i Jorgos Printezis tako da će se i ovoga puta sve vrteti oko njih.

Spomenuli smo PAO, a njegov najveći rival u grupi biće Barselona. Blaugrana se tokom leta pojačala i značajno izmenila sastav. Veoma je zanimljivo osmotriti zemlje iz kojih se Barsa pojačavala: Musa Dijanj (Senegal), Markus Erikson (Švedska), Šejn Laval (Nigerija), Samardo Samjuels (Jamajka). Pored njih sastav su ojačali Stratos Peperoglu (Anadolu Efes), najveće pojačanje je Pau Ribas iz Valensije. Videćemo kako će Ćavi Paskval uskladiti nove komponente, ali je opet jasno da će se Barselona i te kako pitati ove sezone.

Turci će ove godine imati dva debitanta u ligi, ujedno su to jedina dva debitanta u takmičenju. Prvak Turske, Pinar Karšijaka naći će se u Grupi C gde su još i Barselona i Panatinaikos – i nikako ga ne treba otpisati. Odlazak Bobija Diksona će biti teško nadoknadiv, a nosioci igre ove sezone biće i najveća nada turske košarke Kenan Sipahi (pozajmica iz Fenerbahčea), Džastin Karter i Kolton Ajverson.

Pored Karšijake, tu će biti i Darušafaka koja je dobila “vajld kard” za učešće u Evroligi i u skladu sa tim drastično izmenila sastav. U tim koji igra u hali Ajhan Šahenk (3.500 gledalaca) i koji je bio trećeplasirani u turskom šampionatu stigla su imena poput Emira Preldžića, Milka Bjelice, Markusa Slotera, Oguza Savaša, Semiha Erdena, Redžija Redinga, Manučara Markoišvilija... Nema sumnje da će ovaj turski klub biti ozbiljan protivnik svakome kome se nađe na putu i nagazna mina za favorite.

A u Grupi D naći će se na putu velikanima kakvi su CSKA iz Moskve i Makabi iz Tel Aviva. Jasno, očekuje se da ovi timovi zauzmu prve dve pozicije u grupi, mada ne treba potceniti ni Unikahu naših Stefana Markovića i Nemanje Nedovića. CSKA će opet u mnogome zavisiti od igre srpskog plejmejkera Miloša Teodosića kome će pomagati Viktor Hrijapa, Aron Džekson, Nando de Kolo, Kajl Hajns uz još neke američke i ruske košarkaše. CSKA je prošle sezone imao 26 pobeda, najviše od svih učesnika, ali nije uspeo da se domogne titule šampiona Evrope na kraju.

Makabi će ove sezone biti prilično nepredvidiv. Igru će nositi Džordan Farmar, nekadašnji NBA košarkaš, Brajan Rendl, Devin Smit i naravno najbolji strelac takmičenja prošle sezone Tejlor Ročesti. Pomagaće im pridošlice Trevor Mbakve (Amerikanac, igrao prošle sezone za Brose Baskets), Brazilac Vitor Faverani i snažni Arimze Onuaku koji je igrao za Minesotu prošle sezone.

Od srpskih internacionalaca trebalo bi ispratiti i igre Dejana Borovnjaka u Zjelonoj Gori, Vasilija Micića i Duška Savanovića u Bajernu iz Minhena, Milana Mačvana u Olimpiji Milano i Nenada Krstića u Anadolu Efesu koji s klupe predvodi Dušan Ivković. Efes će takođe biti ozbiljan takmac u ovoj sezoni s obrzirom da je doveo mnoga pojačanja među kojima se ističu Aleks Tajus, Derik Braun i Brajant Danston. U Grupi B zajedno s Anadolu Efesom nalaze se i Laboral Kuća i Olimpija Milano pa će već u prvom kolu jedna naspram drugog koplja ukrstiti Jaka Blažič i Čarls Dženkins koji bi trebalo da dobije srpski pasoš.

FINANSIJSKI MOMENAT

Za samo učešće u Evroligi timovi će dobiti po 150.000 evra. Pobede u prvom krugu neće donositi profit, ali će u TOP 16 fazi donositi po 35.000 evra. Trijumf u plej-ofu vredeće 50.000 evra, a šampion Evrolige zaradiće sumu od 1.000.000 evra.

KURIOZITET

U Grupi D igraće najmlađi i najstariji igrač Evrolige. U timu Sasarija nastupaće Denis Markonato koji je 29. jula napunio 40. godinu, dok će za Makabi iz Tel Aviva nastupati Dragan Bender koji uskoro puni 18.

EVROLIGA - 1. KOLO:

Grupa A

Četvrtak:

19.00 Crvena zvezda - Strazbur

Petak:

18.45 Fenerbahče – Bajern
19.00 Himki - Real Madrid

Grupa B

Četvrtak:

20.45 Olimpijakos - Cedevita

Petak:

20.45 Limož - Anadolu Efes
20.45 Armani Milano - Laboral Kuća

Grupa C

Četvrtak:

18.00 Pinar Karšijaka - Barselona

Petak:

17.00 Lokomotiva Krasnodar – Panatinaikos
19.00 Zjelona Gora - Žalgiris

Grupa D

Četvrtak:

19.00 CSKA Moskva - Makabi Tel Aviv
20.00 Darušafaka - Dinamo Sasari
20.45 Unikaha Malaga – Bamberg

Komentari / 0

Ostavite komentar