Закулисне политичке игре БХ владара

Док су политичарима, свима одреда, у јавним иступима пуна уста приче о реформама које само што нису стигле, у њиховим међусобним разговорима, након што провјере ко је све за столом и јесу ли врата добро затворена, највише се прича о персоналним рјешењима за ову или ону функцију.

Босна и Херцеговина 14.10.2015 | 18:11
Закулисне политичке игре БХ владара


Тек ријетки се усуде јавно изаћи с оним о чему се шапуће и тајно прича. Управо то је учинио Жељко Комшић, предсједник ДФ и посланик у Парламенту БиХ – открио је да се већ испуњава кадровска укрштеница за будуће опште изборе, конкретно за Предсједништво БиХ.

Главни мотор

Комшић није ништа погријешио ако је судити по ономе што се већ десетак дана прича у озбиљним политичким круговима. Према њима, шефови СДА и СББ-а Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић у својим разговорима у четири ока нису заобишли следеће изборе за чланове Предсједништва БиХ.

Изетбеговић који је у директној трци 2010. и 2014. године побиједио Радончића, не може се кандидовати, али може Радончић по трећи пут.

Наводно, његову кандидатуру подржали би Изетбеговић и СДА, а у склопу договора о коалицији са СББ-ом. Њих двојица су закопали ратне сјекире којима су махали и договорили коалицију СДА – СББ, јавно су то и саопштили и остало је да је потпишу својим потписима како би постала службена.

Како ће та коалиција функционисати, потпуно је непознато осим да би јој главни мотор могао бити управо интерни договор шефова СДА и СББ-а, укључујући и њихове личне интересе. Истина, у неким политичким круговима па чак и у самом СДА-у посљедњих дана може се чути да би до одрона на путу могло доћи и прије него што коалиција уопште заживи с обзиром на низак ниво међусобног повјерења између Изетбеговића и Радончића.

Неоспорно је да се њих двојица одлично, до у детаље познају и чињеница је да у себи још држе све што један о другом знају. Како год, ако крену заједно, извјесно је да ће Радончић уз велику помоћ Изетбеговића имати добру прилику да побиједи на сљедећим изборима за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа. СДА свакако свог кандидата за ту функцију, могуће да то буде Денис Звиздић, али то не мора ништа значити.

Не треба заборавити да је својевремено на изборима за члана Предсједништва БиХ Харис Силајџић побиједио Сулејмана Тихића, предсједника СДА углавном захваљујући гласовима чланова СДА.

Не би било велико изненађење да кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ буде и Златко Лагумџија који се повукао с политичке сцене, али је остао утицајан у СДП-у, али и СДА-у с обзиром на јаке везе с Изетбеговићем, чак се прича да се шеф СДА о свим важнијим питањима с њим консултује.

Лагумџија, без обзира на крупне грешке које је направио након избора 2010. године које су довеле и до пада СДП-а, важи за политичара који се може носити у борби за државу, с проблемима и политичким противницима, ипак неоправдано је постављен као главна мета за одстрјел па у њега жестоко гађају чак и појединци из СДП-а који су искључиво захваљујући њему добили функције, а тиме моћ и разноразне личне привилегије – од финансијских до свих других.

Додик у игри

Сасвим је извјесно је да ће на следећим изборима кандидат ХДЗ-а за хрватског члана Предсједништва БиХ бити Драган Човић и евентуалном побједом добити и други мандат на тој функцији. Међутим, Жељко Комшић јавно је најавио могућност да се кандидује што би свакако трку учинило неизвјесном, а Човићу „загорчало и живот учинило неизвјесним“.

Комбинације се увелико праве и у Републици Српској. Наши извори из Бањалуке кажу да би на наредним изборима за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа СДС могао кандидовати свог предсједника Младена Босића. Из истих извора дошла је и информација која се, али само на први поглед чини нестварном – кандидат СНСД-а могао би бити нико други него Милорад Додик наравно под условом да се не оствари одлука, односно декларација те странке по којој ће, ако се Републици Српској не врате надлежности, 2018. године бити расписан референдум о независности Републике Српске.

Додик се не може поновно кандидовати за предсједника Републике Српске јер „испуцава“ други мандат.

Наравно, у међувремену се могу, ако треба и „на мишиће“ промијенити законске и уставне одредбе како би се њему и његовим жељама удовољило утолико више што он нема намјеру да се склони с политичке сцене.

Функцију члана Предсједништва БиХ, кажу наши бањолучки извори, он би прихватио јер би му осигурала да и даље влада Републиком Српском, али и да „управља државом и прекраја је по особној мјери“.

Оно што је у овом тренутку највећа непознаница је када ће се одржати општи избори. Требали би бити за три године, али постоје иницијативе и приједлози да се промијени Изборни закон БиХ и да се одрже у октобру идуће године, заједно с редовним локалним изборима чиме би се прекинула досадашња пракса да је у БиХ свака друга година изборна.

Према законским пописима, избори се морају расписати шест мјесеци прије датума одржавања, а то значи да би Парламент БиХ морао промијенити Изборни закон најкасније до априла идуће године. Из неких политичких странка, већ стижу поруке да ће расправе о томе бити жестоке, али се детаљи и намјере још не саопштавају.

Дураковић умјесто Јерлагића?

Јуче је сарајевском „политичком чаршијом“ почела кружити прича да би на челу Странке за БиХ могло доћи до промјене – умјесто Амера Јерлагића предсједник ће бити академик Есад Дураковић. Наводно, иза тога стоји Харис Силајџић који је у тој странци и даље најутицајнији, а који није задовољан коалицијама које се најављују, посебно оном СДА- СББ – Странка за БиХ – А-СДА. Академик Есад Дураковић има моћан ауторитет и рејтинг не само у научним и политичким круговима, него и у укупној јавности, а његови јавни наступи прате се с пуном пажњом. Према тим јучерашњим причама, Дураковић би на следећим општим изборима био кандидат Странке за БиХ за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.

Извор: Дневни лист

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

ики

14.10.2015 16:13

Што би рекли неки : исто ... друго паковање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

циа

14.10.2015 16:13

Ова тројка ако додје на нивоу БиХ спасавај се ко мозе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

14.10.2015 20:36

Ова комбинација тројице лопужа била би нешто најцрње што би задесило БиХ од 1995.године.

Name

Удри

14.10.2015 16:18

Стока се пита. Биће како стока каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

14.10.2015 20:44

Стока гласа!!

Name

мркаљ.

14.10.2015 16:23

хттп://поскок.инфо/wп/док-је-био-њихов-милорад-додик-највисе-радио-на-пријеносу-надлезности-рс-а-на-институције-бих/

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОС

14.10.2015 16:29

Нека иде одавде ко год може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

14.10.2015 16:49

А куда? Дрзаве у ЕУ где имас јос мало зивота је под окуоацијом избјеглица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

14.10.2015 17:20

Док паметни ћуте, будале причају, а фукаре се богате!!! Добро ми и живимо,ко нас води,у бившој југу 90℅ садашњих политичара неби могли ни ципеле да чисте на улици, нпр.Мектић, а има и горих од њега, Змај од Шипова би био идеалан политичар у данашња времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА

14.10.2015 17:42

КО ГОД ИЗБАЦИ САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ИЗ ВЛАСТИ ГУБИ ГЛАСОВЕ ЈЕР ОНИ СУ НАЈБОЉИ ДИО ТЕ ВЛАСТИ НА ЦЕЛУ СА МИРКОМ САРОВИЦЕМ ПРИЗНАТИМ КОД СВИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајахаха

14.10.2015 19:59

Виц дана

Name

нсиа

14.10.2015 17:43

Ово савез за промјене ову комбинацију тројке несме допустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

укљуци се

15.10.2015 05:37

Ко пита Савез за промјене ста?

Name

Алфа

14.10.2015 17:44

Шта је ово, људи? Зар Фахро није приказао Бакира и мајку хануму како узимају вреће злата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.10.2015 18:06

Мозда је зујан сцепи одвадио макар кесу злата од те вреце.Видис да сви пљују па полизу,незнам само како им се не гади.Јесу гадови да немогу бити веци.Гаде ми се кад их само видим на сликама

Name

лллллЛллxнло

14.10.2015 19:09

Ако иста има горе од рата то је ова ситуација! Корупцију несмес да пријавис будуцност немозес креират на овим просторима .....Једноставно хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

14.10.2015 19:37

Па ова коалиција је нон-стоп на власти од државног преврата 1997 године па до данас. А зашто? Па одговор је врло једноставан. Због корупције и криминала и медијске заштите коју финансирају пласирајући лажи и заблуде својим бирачима, пронашли су себи заштиту да их је тешко смјенити. Толико су нас оманђијали да више ни својим очима не вјерујемо, а залудили да "само горе од њих можемо изабрати". Старно је Рашковић рекао истиниту формулу о нама србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

14.10.2015 19:51

Након толико медјусобних нападања и осуда,заиста је смијешна ова најава коалиције измедју СДА и СББ-а и то на свим нивоима власти... Очигледно се ради о неким заједничким "таловима" и интересима,а све то у циљу тог неког најновијег "босњацког заједништва", ма шта год то значило... Сличне ублехе можемо чути и код " лидера друга два народа",а све за добробит тих народа које (као) они представљају... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

14.10.2015 20:05

Додик предсједник -до краја зивота..Зивио нам Миле и до НЕЗАВИСНОСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.10.2015 20:27

Миле и независност=криминал!

Name

БиХ Мостар

14.10.2015 20:06

Ко уведе Бају у државну власт, тај сљедећи пут губи изборе. Чик нека изволе ако смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бауштел

14.10.2015 22:56

Неће увести Бају у Савјет министара, али ће се побринути да замуте истраге СИПЕ и да не буде оптужница. Банда води рачуна о себи. Нисте ваљда мисли да ће дозволити да их се похапси. Кључни проблем је страни фактор који им толерише сав тај њихов организовани криминал. Вјероватно су и њихови функционери упетљани односно добро потплаћени. Нису ни они имуни на лову, велику лову. Ови су пљачкали на велико и мају чиме да их плате. Неће бити промјена до куке и мотике! Медјутим, ту куку и мотику страни фактор вјешто спречава држећи ову бандитску власт на инсулину, не били нас потпуно уништили. Након тога ће страни фактор преузети управљане државом а њихови инвеститори инвестирати овдје у прљаву индустрију и пољопривреду а овај народ ће бити слабо плаћена најамна радна снага. Ни за шта друго очито и није.

Name

собиц

14.10.2015 20:29

Ха,ха смијесно ми ово.Босиц испред СДС -а а овамо Додик. Тек би тад ови сто подрзавају Босица видјели колико је Додик јаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

хот спот

14.10.2015 22:17

Парипе, ј..о те Додик у мозак! Таква будала се и на брашно смије!

Name

xy

14.10.2015 20:34

Све мој до мог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

14.10.2015 21:34

Ако буде правне дрзаве и да функционисе, многи це до избора у затворима бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјеца Козаре

15.10.2015 01:10

Додик је насљедник устаске политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

15.10.2015 07:58

Ефекат је баш исти!

Name

србенко

15.10.2015 12:03

Прави правцати устаса!

Name

марко самардзиц

15.10.2015 04:40

Види овог Кељмендија, па у средини лактаски смрад и незасита устасцина, једном рјецју најобицније к.....

ОДГОВОРИТЕ