Zakulisne političke igre BH vladara

Dok su političarima, svima odreda, u javnim istupima puna usta priče o reformama koje samo što nisu stigle, u njihovim međusobnim razgovorima, nakon što provjere ko je sve za stolom i jesu li vrata dobro zatvorena, najviše se priča o personalnim rješenjima za ovu ili onu funkciju.

Bosna i Hercegovina 14.10.2015 | 18:11
Zakulisne političke igre BH vladara


Tek rijetki se usude javno izaći s onim o čemu se šapuće i tajno priča. Upravo to je učinio Željko Komšić, predsjednik DF i poslanik u Parlamentu BiH – otkrio je da se već ispunjava kadrovska ukrštenica za buduće opšte izbore, konkretno za Predsjedništvo BiH.

Glavni motor

Komšić nije ništa pogriješio ako je suditi po onome što se već desetak dana priča u ozbiljnim političkim krugovima. Prema njima, šefovi SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić u svojim razgovorima u četiri oka nisu zaobišli sledeće izbore za članove Predsjedništva BiH.

Izetbegović koji je u direktnoj trci 2010. i 2014. godine pobijedio Radončića, ne može se kandidovati, ali može Radončić po treći put.

Navodno, njegovu kandidaturu podržali bi Izetbegović i SDA, a u sklopu dogovora o koaliciji sa SBB-om. Njih dvojica su zakopali ratne sjekire kojima su mahali i dogovorili koaliciju SDA – SBB, javno su to i saopštili i ostalo je da je potpišu svojim potpisima kako bi postala službena.

Kako će ta koalicija funkcionisati, potpuno je nepoznato osim da bi joj glavni motor mogao biti upravo interni dogovor šefova SDA i SBB-a, uključujući i njihove lične interese. Istina, u nekim političkim krugovima pa čak i u samom SDA-u posljednjih dana može se čuti da bi do odrona na putu moglo doći i prije nego što koalicija uopšte zaživi s obzirom na nizak nivo međusobnog povjerenja između Izetbegovića i Radončića.

Neosporno je da se njih dvojica odlično, do u detalje poznaju i činjenica je da u sebi još drže sve što jedan o drugom znaju. Kako god, ako krenu zajedno, izvjesno je da će Radončić uz veliku pomoć Izetbegovića imati dobru priliku da pobijedi na sljedećim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA svakako svog kandidata za tu funkciju, moguće da to bude Denis Zvizdić, ali to ne mora ništa značiti.

Ne treba zaboraviti da je svojevremeno na izborima za člana Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pobijedio Sulejmana Tihića, predsjednika SDA uglavnom zahvaljujući glasovima članova SDA.

Ne bi bilo veliko iznenađenje da kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bude i Zlatko Lagumdžija koji se povukao s političke scene, ali je ostao uticajan u SDP-u, ali i SDA-u s obzirom na jake veze s Izetbegovićem, čak se priča da se šef SDA o svim važnijim pitanjima s njim konsultuje.

Lagumdžija, bez obzira na krupne greške koje je napravio nakon izbora 2010. godine koje su dovele i do pada SDP-a, važi za političara koji se može nositi u borbi za državu, s problemima i političkim protivnicima, ipak neopravdano je postavljen kao glavna meta za odstrjel pa u njega žestoko gađaju čak i pojedinci iz SDP-a koji su isključivo zahvaljujući njemu dobili funkcije, a time moć i raznorazne lične privilegije – od finansijskih do svih drugih.

Dodik u igri

Sasvim je izvjesno je da će na sledećim izborima kandidat HDZ-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH biti Dragan Čović i eventualnom pobjedom dobiti i drugi mandat na toj funkciji. Međutim, Željko Komšić javno je najavio mogućnost da se kandiduje što bi svakako trku učinilo neizvjesnom, a Čoviću „zagorčalo i život učinilo neizvjesnim“.

Kombinacije se uveliko prave i u Republici Srpskoj. Naši izvori iz Banjaluke kažu da bi na narednim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda SDS mogao kandidovati svog predsjednika Mladena Bosića. Iz istih izvora došla je i informacija koja se, ali samo na prvi pogled čini nestvarnom – kandidat SNSD-a mogao bi biti niko drugi nego Milorad Dodik naravno pod uslovom da se ne ostvari odluka, odnosno deklaracija te stranke po kojoj će, ako se Republici Srpskoj ne vrate nadležnosti, 2018. godine biti raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

Dodik se ne može ponovno kandidovati za predsjednika Republike Srpske jer „ispucava“ drugi mandat.

Naravno, u međuvremenu se mogu, ako treba i „na mišiće“ promijeniti zakonske i ustavne odredbe kako bi se njemu i njegovim željama udovoljilo utoliko više što on nema namjeru da se skloni s političke scene.

Funkciju člana Predsjedništva BiH, kažu naši banjolučki izvori, on bi prihvatio jer bi mu osigurala da i dalje vlada Republikom Srpskom, ali i da „upravlja državom i prekraja je po osobnoj mjeri“.

Ono što je u ovom trenutku najveća nepoznanica je kada će se održati opšti izbori. Trebali bi biti za tri godine, ali postoje inicijative i prijedlozi da se promijeni Izborni zakon BiH i da se održe u oktobru iduće godine, zajedno s redovnim lokalnim izborima čime bi se prekinula dosadašnja praksa da je u BiH svaka druga godina izborna.

Prema zakonskim popisima, izbori se moraju raspisati šest mjeseci prije datuma održavanja, a to znači da bi Parlament BiH morao promijeniti Izborni zakon najkasnije do aprila iduće godine. Iz nekih političkih stranka, već stižu poruke da će rasprave o tome biti žestoke, ali se detalji i namjere još ne saopštavaju.

Duraković umjesto Jerlagića?

Juče je sarajevskom „političkom čaršijom“ počela kružiti priča da bi na čelu Stranke za BiH moglo doći do promjene – umjesto Amera Jerlagića predsjednik će biti akademik Esad Duraković. Navodno, iza toga stoji Haris Silajdžić koji je u toj stranci i dalje najuticajniji, a koji nije zadovoljan koalicijama koje se najavljuju, posebno onom SDA- SBB – Stranka za BiH – A-SDA. Akademik Esad Duraković ima moćan autoritet i rejting ne samo u naučnim i političkim krugovima, nego i u ukupnoj javnosti, a njegovi javni nastupi prate se s punom pažnjom. Prema tim jučerašnjim pričama, Duraković bi na sledećim opštim izborima bio kandidat Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

iki

14.10.2015 16:13

Što bi rekli neki : isto ... drugo pakovanje !

ODGOVORITE
Name

cia

14.10.2015 16:13

Ova trojka ako dodje na nivou BiH spasavaj se ko moze .

ODGOVORITE
Name

Đoda

14.10.2015 20:36

Ova kombinacija trojice lopuža bila bi nešto najcrnje što bi zadesilo BiH od 1995.godine.

Name

Udri

14.10.2015 16:18

Stoka se pita. Biće kako stoka kaže.

ODGOVORITE
Name

Kosta

14.10.2015 20:44

Stoka glasa!!

Name

mrkalj.

14.10.2015 16:23

http://poskok.info/wp/dok-je-bio-njihov-milorad-dodik-najvise-radio-na-prijenosu-nadleznosti-rs-a-na-institucije-bih/

ODGOVORITE
Name

SOS

14.10.2015 16:29

Neka ide odavde ko god može.

ODGOVORITE
Name

Mali

14.10.2015 16:49

A kuda? Drzave u EU gde imas jos malo zivota je pod okuoacijom izbjeglica

ODGOVORITE
Name

Градишка

14.10.2015 17:20

Док паметни ћуте, будале причају, а фукаре се богате!!! Добро ми и живимо,ко нас води,у бившој југу 90℅ садашњих политичара неби могли ни ципеле да чисте на улици, нпр.Мектић, а има и горих од њега, Змај од Шипова би био идеалан политичар у данашња времена

ODGOVORITE
Name

BOSNA

14.10.2015 17:42

KO GOD IZBACI SAVEZ ZA PROMJENE IZ VLASTI GUBI GLASOVE JER ONI SU NAJBOLJI DIO TE VLASTI NA CELU SA MIRKOM SAROVICEM PRIZNATIM KOD SVIH.

ODGOVORITE
Name

Hajahaha

14.10.2015 19:59

Vic dana

Name

nsia

14.10.2015 17:43

Ovo savez za promjene ovu kombinaciju trojke nesme dopustiti.

ODGOVORITE
Name

ukljuci se

15.10.2015 05:37

Ko pita Savez za promjene sta?

Name

Alfa

14.10.2015 17:44

Šta je ovo, ljudi? Zar Fahro nije prikazao Bakira i majku hanumu kako uzimaju vreće zlata?

ODGOVORITE
Name

Neko

14.10.2015 18:06

Mozda je zujan scepi odvadio makar kesu zlata od te vrece.Vidis da svi pljuju pa polizu,neznam samo kako im se ne gadi.Jesu gadovi da nemogu biti veci.Gade mi se kad ih samo vidim na slikama

Name

lllllLllxnlo

14.10.2015 19:09

Ako ista ima gore od rata to je ova situacija! Korupciju nesmes da prijavis buducnost nemozes kreirat na ovim prostorima .....Jednostavno haos.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

14.10.2015 19:37

Па ова коалиција је нон-стоп на власти од државног преврата 1997 године па до данас. А зашто? Па одговор је врло једноставан. Због корупције и криминала и медијске заштите коју финансирају пласирајући лажи и заблуде својим бирачима, пронашли су себи заштиту да их је тешко смјенити. Толико су нас оманђијали да више ни својим очима не вјерујемо, а залудили да "само горе од њих можемо изабрати". Старно је Рашковић рекао истиниту формулу о нама србима.

ODGOVORITE
Name

Zenica

14.10.2015 19:51

Nakon toliko medjusobnih napadanja i osuda,zaista je smiješna ova najava koalicije izmedju SDA i SBB-a i to na svim nivoima vlasti... Očigledno se radi o nekim zajedničkim "talovima" i interesima,a sve to u cilju tog nekog najnovijeg "bosnjackog zajedništva", ma šta god to značilo... Slične ublehe možemo čuti i kod " lidera druga dva naroda",a sve za dobrobit tih naroda koje (kao) oni predstavljaju... Pozdrav...

ODGOVORITE
Name

Laki

14.10.2015 20:05

Dodik predsjednik -do kraja zivota..Zivio nam Mile i do NEZAVISNOSTI

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.10.2015 20:27

Mile i nezavisnost=kriminal!

Name

BiH Mostar

14.10.2015 20:06

Ko uvede Baju u državnu vlast, taj sljedeći put gubi izbore. Čik neka izvole ako smiju.

ODGOVORITE
Name

bauštel

14.10.2015 22:56

Neće uvesti Baju u Savjet ministara, ali će se pobrinuti da zamute istrage SIPE i da ne bude optužnica. Banda vodi računa o sebi. Niste valjda misli da će dozvoliti da ih se pohapsi. Ključni problem je strani faktor koji im toleriše sav taj njihov organizovani kriminal. Vjerovatno su i njihovi funkcioneri upetljani odnosno dobro potplaćeni. Nisu ni oni imuni na lovu, veliku lovu. Ovi su pljačkali na veliko i maju čime da ih plate. Neće biti promjena do kuke i motike! Medjutim, tu kuku i motiku strani faktor vješto sprečava držeći ovu banditsku vlast na insulinu, ne bili nas potpuno uništili. Nakon toga će strani faktor preuzeti upravljane državom a njihovi investitori investirati ovdje u prljavu industriju i poljoprivredu a ovaj narod će biti slabo plaćena najamna radna snaga. Ni za šta drugo očito i nije.

Name

sobic

14.10.2015 20:29

Ha,ha smijesno mi ovo.Bosic ispred SDS -a a ovamo Dodik. Tek bi tad ovi sto podrzavaju Bosica vidjeli koliko je Dodik jaci

ODGOVORITE
Name

hot spot

14.10.2015 22:17

Paripe, j..o te Dodik u mozak! Takva budala se i na brašno smije!

Name

xy

14.10.2015 20:34

Sve moj do mog!

ODGOVORITE
Name

Pravda

14.10.2015 21:34

Ako bude pravne drzave i da funkcionise, mnogi ce do izbora u zatvorima biti!

ODGOVORITE
Name

Djeca Kozare

15.10.2015 01:10

Dodik je nasljednik ustaske politike.

ODGOVORITE
Name

bivši

15.10.2015 07:58

Efekat je baš isti!

Name

srbenko

15.10.2015 12:03

Pravi pravcati ustasa!

Name

marko samardzic

15.10.2015 04:40

Vidi ovog Keljmendija, pa u sredini laktaski smrad i nezasita ustascina, jednom rjecju najobicnije k.....

ODGOVORITE