Нове вакцине против ХИВ-а ће се тестирати на људима

Човек који је пре више од 30 година први доказао да је АИДС изазван вирусом ХИВ-а , сада се вратио са потенцијалном вакцином против ове болести која ће почети да се тестира на људима.

Здравље 14.10.2015 | 12:16
Нове вакцине против ХИВ-а ће се тестирати на људима

Три деценије од револуционарног открића доктора Роберта Гелоа, више од 100 вакцина против АИДС-а тестирано је са ограниченим успехом.

Сада, седамдесетосмогодишњи доктор Гало и његов тим са Института за људску вирусологију верују да су дошли до јединственог приступа који би могао да делује у борби против ХИВ-а.

Научници упозоравају да је против АИДС-а тешко борити се јер се ХИВ вирус крије у Т-ћелијама организма и окреће имуни систем против тела.

Са својом вакцином, Гало се нада да ће изазвати то да антитела нападну ХИВ вирус у самом тренутку када се прикачи за ћелије и тако спречи његову потпуну инвазију.

Гало је на овој вакцини радио 15 година, а изјавио је да је доста времена морало да прође пре него што се отпочне тестирање на људима.

Први круг тестирања на људима обухватиће 60 волонтера и фокусираће се на њихову безбедност и одговоре имуног система, док ће тестирање ефикасности вакцина доћи касније.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар