Nove vakcine protiv HIV-a će se testirati na ljudima

Čovek koji je pre više od 30 godina prvi dokazao da je AIDS izazvan virusom HIV-a , sada se vratio sa potencijalnom vakcinom protiv ove bolesti koja će početi da se testira na ljudima.

Zdravlje 14.10.2015 | 12:16
Nove vakcine protiv HIV-a će se testirati na ljudima

Tri decenije od revolucionarnog otkrića doktora Roberta Geloa, više od 100 vakcina protiv AIDS-a testirano je sa ograničenim uspehom.

Sada, sedamdesetosmogodišnji doktor Galo i njegov tim sa Instituta za ljudsku virusologiju veruju da su došli do jedinstvenog pristupa koji bi mogao da deluje u borbi protiv HIV-a.

Naučnici upozoravaju da je protiv AIDS-a teško boriti se jer se HIV virus krije u T-ćelijama organizma i okreće imuni sistem protiv tela.

Sa svojom vakcinom, Galo se nada da će izazvati to da antitela napadnu HIV virus u samom trenutku kada se prikači za ćelije i tako spreči njegovu potpunu invaziju.

Galo je na ovoj vakcini radio 15 godina, a izjavio je da je dosta vremena moralo da prođe pre nego što se otpočne testiranje na ljudima.

Prvi krug testiranja na ljudima obuhvatiće 60 volontera i fokusiraće se na njihovu bezbednost i odgovore imunog sistema, dok će testiranje efikasnosti vakcina doći kasnije.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar