Дистрикту пријети финансијски колапс

Апелациони суд Брчко дистрикта прихватио је иницијативу групе опозиционих посланика локалне Скупштине за оцјену усклађености одлуке о усвајању буџета за текућу годину са Статутом дистрикта и опресудио: одлука престаје да важи јер је Статут прекршен.

Босна и Херцеговина 13.10.2015 | 23:15
Дистрикту пријети финансијски колапс

Дистрикту пријети финансијски колапс, опозиција тражи оставке и одговорност свих институција чија је обавеза законито трошнење новца грађана.

Одлука о усвајању буџета Брчко дистрикта за текућу годину донесена 30. марта престаје да важи јер није у складу са Статутом, стоји у образложењу Пресуде Апелационог суда донесене по иницијативи петорице опозиционих посланика из ХСС, ПДП и СП.

Иако смо упозоравали на кршење Статутра јер код изјашњавања о буџету нису била присутна најмање три посланика једног од три конститутивна народа – у конкретном случају Хрвата, буџет је силом броја руку ипак усвојен и свјесно нанесена штета грађанима дистрикта, оцијенили су на конференцији за новинаре подносиоци инцијативе.

Правно насиље већине је напокон прекинуто, а с обзиром да је прича о моралу давно окончана о оставкама предсједника Скупштине и Владе је сувишно говорити, кажу петорица посланика и позивају све институције дистрикта чија је задаћа законито трошење новца грађана, као и Тужилаштво, на раде свој посао.

Скупштинска већина је данас иза Владиних затворених врата тражила рјешење како избјећи финансијску блокаду јер без измјене Закона о буџету није могуће донијети ни одлуку о привременом финансирању.

Када и како ће власт у Брчком доћи до законите одлуке о наставку утрошка преосталих 40-ак одсто од 220 милиона из буџета за 2015. тешко је прогнозирати, али је јасно да дотле падају сви конкурси и нема запошљавања, наставка капиталних и других инвестиција, нема подстицаја за привреду и пољопривреду и финансирања других заједничких потреба и установа и грађана.

БН ТВ

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Капут

13.10.2015 19:17

Не одржива и прегломазна администрација пријети оба ентитета.Сасвим логично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ецон

13.10.2015 20:35

А ентитетима као не пријети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

13.10.2015 21:07

Најпоштеније поднесите оставке јер сте неспособни,пустите śколоване и младе људе да воде Власт у Брчко Дистрикту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

13.10.2015 23:35

Спасиће их "фактички" кад добије велики Руски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдб

14.10.2015 13:40

Онда морају бити поништена и сва именовања јер нису у складу са Статутом БД,а против Дјордја Којића покренути истрагу јер је све то знао и одобравао.Гдје је полиција да то покрене?А не може знам и зашто и шеф полиције је....

ОДГОВОРИТЕ