Distriktu prijeti finansijski kolaps

Apelacioni sud Brčko distrikta prihvatio je inicijativu grupe opozicionih poslanika lokalne Skupštine za ocjenu usklađenosti odluke o usvajanju budžeta za tekuću godinu sa Statutom distrikta i opresudio: odluka prestaje da važi jer je Statut prekršen.

Bosna i Hercegovina 13.10.2015 | 23:15
Distriktu prijeti finansijski kolaps

Distriktu prijeti finansijski kolaps, opozicija traži ostavke i odgovornost svih institucija čija je obaveza zakonito trošnenje novca građana.

Odluka o usvajanju budžeta Brčko distrikta za tekuću godinu donesena 30. marta prestaje da važi jer nije u skladu sa Statutom, stoji u obrazloženju Presude Apelacionog suda donesene po inicijativi petorice opozicionih poslanika iz HSS, PDP i SP.

Iako smo upozoravali na kršenje Statutra jer kod izjašnjavanja o budžetu nisu bila prisutna najmanje tri poslanika jednog od tri konstitutivna naroda – u konkretnom slučaju Hrvata, budžet je silom broja ruku ipak usvojen i svjesno nanesena šteta građanima distrikta, ocijenili su na konferenciji za novinare podnosioci incijative.

Pravno nasilje većine je napokon prekinuto, a s obzirom da je priča o moralu davno okončana o ostavkama predsjednika Skupštine i Vlade je suvišno govoriti, kažu petorica poslanika i pozivaju sve institucije distrikta čija je zadaća zakonito trošenje novca građana, kao i Tužilaštvo, na rade svoj posao.

Skupštinska većina je danas iza Vladinih zatvorenih vrata tražila rješenje kako izbjeći finansijsku blokadu jer bez izmjene Zakona o budžetu nije moguće donijeti ni odluku o privremenom finansiranju.

Kada i kako će vlast u Brčkom doći do zakonite odluke o nastavku utroška preostalih 40-ak odsto od 220 miliona iz budžeta za 2015. teško je prognozirati, ali je jasno da dotle padaju svi konkursi i nema zapošljavanja, nastavka kapitalnih i drugih investicija, nema podsticaja za privredu i poljoprivredu i finansiranja drugih zajedničkih potreba i ustanova i građana.

BN TV

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kaput

13.10.2015 19:17

Ne održiva i preglomazna administracija prijeti oba entiteta.Sasvim logično.

ODGOVORITE
Name

econ

13.10.2015 20:35

A entitetima kao ne prijeti.

ODGOVORITE
Name

Brčak

13.10.2015 21:07

Najpoštenije podnesite ostavke jer ste nesposobni,pustite śkolovane i mlade ljude da vode Vlast u Brčko Distriktu.

ODGOVORITE
Name

Brod

13.10.2015 23:35

Spasiće ih "faktički" kad dobije veliki Ruski.

ODGOVORITE
Name

sdb

14.10.2015 13:40

Onda moraju biti poništena i sva imenovanja jer nisu u skladu sa Statutom BD,a protiv Djordja Kojića pokrenuti istragu jer je sve to znao i odobravao.Gdje je policija da to pokrene?A ne može znam i zašto i šef policije je....

ODGOVORITE