Србац: Шанса у пољопривреди и туризму

Услови и начин даљег развоја свих облика сарадње измедју Руске Федерације и Републике Српске била је основна тема разговора представника Владе Републике Српске и Амбасаде Руске Федерације у БиХ са привредницима и представницима власти општина: Градишка, Србац, Прњавор, Лакташи и Дервента, који су у организацији Удружења „Српско-Руски мост“ одржани данас у Српцу.

Република Српска 13.10.2015 | 18:00
Србац: Шанса у пољопривреди и туризму

Учествујући у расправи, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић потврдио је да расте интерес с обје стране за сарадњу у свим областима, а посебно у последњих неколико година.

"Они су по обиму инвестирања у Републици Српској на другом мјесту након Србије, а у наредним годинама, уколико се реализују сви започети пројекти, посебно у сектору енергетике, као што је изградња ТЕ „Угљевик 3“ и завршетак радова на Хидроелектрани „Мрсово“ код Рудог, они ће достићи вриједност око милијарду марака", рекао је Ђокић. Он је додао да је циљ оваквих разговора да се подстакну привредни субјекти на сарадњу са Руском Федерацијом јер, иако је спољно-трговинска размјена у сталном порасту, она још није достигла обим који може да достигне.

„Овдје смо да охрабримо привредне субјекте, али и да им створимо амбијент у коме би више производили, стварали више квалитетних производа које можемо понудити у складу са захтјевима руског тржишта. И данашње присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика значајном привредном форуму у Русији, говори о опредјељености Српске за чвршћу и ефикаснију привредну сарадњу“, рекао је министар Петар Ђокић.

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић казао је да су и у овој области са Русима успостављени контакти, те да након пољопривреде, туристичка понуда Републике Српске има највећу шансу за развој. Ово министарство чини напоре да се сарадња унаприједи, али кочницу представља то што неки послови у трговачким односима нису у надлежности Српске већ спољно-тговачке коморе БиХ, истакао је Глухаковић и изразио наду да ће се ти проблеми разријешити.

Помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић истакао је да велике могућности за извоз има воће и поврће, али да је ријеч о малој производњи, што захтијева удруживање производјача, подизање нивоа производње и испуњавање стандарда.

„Није руско тржиште спремно да прими све што се нуди; мора се водити рачуна о квалитету производа, а ми смо спремни за одређена улагања уз чисте односе и повјерење“, рекао је замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц, који има велике заслуге са успостављање привредне и економске сарадње Руске Федерације и Републике Српске.

С. К.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мимар неимар

13.10.2015 16:14

Интересантна опаска руског дипломате "..а ми смо спремни за одређена улагања уз чисте односе и повјерење"..!! Значи, желе чисте односе, законито и поштено пословање, без рекета, уцјена, превара, дарова, уговарања несразмјерне користи. Мало тежи случај..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

13.10.2015 18:00

Само кад је ту Раде Крцмар и Станковиц бизнис је загарантован, то су мало зесци струцњаци у економији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

13.10.2015 20:22

Коме овај лопов уговара послове, тај це остати кратких рукава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хот спот

13.10.2015 20:32

Дјокица, шанса је само ако теби видимо ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

13.10.2015 23:32

Ако видимо леђа, али само при уласку у затвор гдје је требао давно бити када и његов пулен из Брода.

Name

брчко дистрикт,

13.10.2015 20:53

Па докле це нам лопови и криминалци водити ову земљу,људи више се нема за кога гласати,све сами лопови Дјокиц министар , он нема пијма о појму он игра како му Додик казе он је додиков потрчко,фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

14.10.2015 13:24

Нема данас шанси него нема ништа од вас, док диригује Моја Кућа, Ријеч је Ријеч и твоја Рука Руци до равно пуног џепа.

ОДГОВОРИТЕ