Srbac: Šansa u poljoprivredi i turizmu

Uslovi i način daljeg razvoja svih oblika saradnje izmedju Ruske Federacije i Republike Srpske bila je osnovna tema razgovora predstavnika Vlade Republike Srpske i Ambasade Ruske Federacije u BiH sa privrednicima i predstavnicima vlasti opština: Gradiška, Srbac, Prnjavor, Laktaši i Derventa, koji su u organizaciji Udruženja „Srpsko-Ruski most“ održani danas u Srpcu.

Republika Srpska 13.10.2015 | 18:00
Srbac: Šansa u poljoprivredi i turizmu

Učestvujući u raspravi, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić potvrdio je da raste interes s obje strane za saradnju u svim oblastima, a posebno u poslednjih nekoliko godina.

"Oni su po obimu investiranja u Republici Srpskoj na drugom mjestu nakon Srbije, a u narednim godinama, ukoliko se realizuju svi započeti projekti, posebno u sektoru energetike, kao što je izgradnja TE „Ugljevik 3“ i završetak radova na Hidroelektrani „Mrsovo“ kod Rudog, oni će dostići vrijednost oko milijardu maraka", rekao je Đokić. On je dodao da je cilj ovakvih razgovora da se podstaknu privredni subjekti na saradnju sa Ruskom Federacijom jer, iako je spoljno-trgovinska razmjena u stalnom porastu, ona još nije dostigla obim koji može da dostigne.

„Ovdje smo da ohrabrimo privredne subjekte, ali i da im stvorimo ambijent u kome bi više proizvodili, stvarali više kvalitetnih proizvoda koje možemo ponuditi u skladu sa zahtjevima ruskog tržišta. I današnje prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika značajnom privrednom forumu u Rusiji, govori o opredjeljenosti Srpske za čvršću i efikasniju privrednu saradnju“, rekao je ministar Petar Đokić.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković kazao je da su i u ovoj oblasti sa Rusima uspostavljeni kontakti, te da nakon poljoprivrede, turistička ponuda Republike Srpske ima najveću šansu za razvoj. Ovo ministarstvo čini napore da se saradnja unaprijedi, ali kočnicu predstavlja to što neki poslovi u trgovačkim odnosima nisu u nadležnosti Srpske već spoljno-tgovačke komore BiH, istakao je Gluhaković i izrazio nadu da će se ti problemi razriješiti.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić istakao je da velike mogućnosti za izvoz ima voće i povrće, ali da je riječ o maloj proizvodnji, što zahtijeva udruživanje proizvodjača, podizanje nivoa proizvodnje i ispunjavanje standarda.

„Nije rusko tržište spremno da primi sve što se nudi; mora se voditi računa o kvalitetu proizvoda, a mi smo spremni za određena ulaganja uz čiste odnose i povjerenje“, rekao je zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc, koji ima velike zasluge sa uspostavljanje privredne i ekonomske saradnje Ruske Federacije i Republike Srpske.

S. K.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mimar neimar

13.10.2015 16:14

Interesantna opaska ruskog diplomate "..a mi smo spremni za određena ulaganja uz čiste odnose i povjerenje"..!! Znači, žele čiste odnose, zakonito i pošteno poslovanje, bez reketa, ucjena, prevara, darova, ugovaranja nesrazmjerne koristi. Malo teži slučaj..

ODGOVORITE
Name

Max

13.10.2015 18:00

Samo kad je tu Rade Krcmar i Stankovic biznis je zagarantovan, to su malo zesci strucnjaci u ekonomiji.

ODGOVORITE
Name

Brko

13.10.2015 20:22

Kome ovaj lopov ugovara poslove, taj ce ostati kratkih rukava.

ODGOVORITE
Name

hot spot

13.10.2015 20:32

Djokica, šansa je samo ako tebi vidimo ledja.

ODGOVORITE
Name

Brod

13.10.2015 23:32

Ako vidimo leđa, ali samo pri ulasku u zatvor gdje je trebao davno biti kada i njegov pulen iz Broda.

Name

brčko distrikt,

13.10.2015 20:53

Pa dokle ce nam lopovi i kriminalci voditi ovu zemlju,ljudi više se nema za koga glasati,sve sami lopovi Djokic ministar , on nema pijma o pojmu on igra kako mu Dodik kaze on je dodikov potrčko,fujjj

ODGOVORITE
Name

borac RS

14.10.2015 13:24

Nema danas šansi nego nema ništa od vas, dok diriguje Moja Kuća, Riječ je Riječ i tvoja Ruka Ruci do ravno punog džepa.

ODGOVORITE