СП у рагбију: Спремите се за четвртфинале!

Домаћина више нема, али су ту гладне Пуме и пргави Ирци и Велшани! Групна фаза Светског купа у рагбију потпуно је оправдала очекивања. Једни су исписали историју, други туговали, а наредног викенда креће трка за титулу шампиона света коју брани Нови Зеланд.

Остали спортови 14.10.2015 | 11:40
СП у рагбију: Спремите се за четвртфинале!

Након три фантастичне недеље испуњене добрим потезима, емоцијама, борбеношћу, сузама и подвизима од којих застаје дах, стигли смо до завршнице Светског купа у рагбију који се одржава у Енглеској.

Групна фаза је готова, осам најбољих селекција (по две из сваке групе) следећег викенда (17./18. октобар) започињу борбу за трофеј Веба Елиса, а за два најбоља тима резервисано је место у великом финалу, које је на програму 31. октобра.

Већ сада може се рећи да је шампионат у Енглеској тотално испунио очекивања. Видели смо елиминацију домаћина, једног од фаворита за трофеј, видели и Марадону на трибинама како навија за своју Аргентину и пимпује јајастом лоптом. Видели смо и малени Јапан који је победио Јужну Африку, једну од најјачих селекција света, а уписао се у историју и због чињенице да је прва екипа у историји светских купова која је забележила три победе у групној фази, али није прошла у четвртфинале…

Но, то је прошлост и лепо сећање за све репрезентације и навијаче који су ових неколико недеља провели на Оствру и показали да је ова игра и све што носи са собом посебна, да је истински Мондијал за џентлмене. Сада нам преостаје да са уживањем испратимо борбу за пехар, која ће бити паклена, барем према именима која су прошла међу осам најбољих.

Први четвртфинални пар, уједно и дерби ове рунде, представљаће окршај између Јужне Африке и Велса који се игра следеће суботе. Спрингбокси, првопласирани тим групе Б, имали су неславан старт против аутсајдера Јапана од кога су изгубили (32:34), али су зато убедљивим тријумфима над Самоом, Шкотском и Америком обезбедили добру стартну позицију. Њихов ривал Велс, другопласирани у групи А, шокирао је домаћина Енглеску и победом је избацио са шампионата, али је у последњем колу поражен од Аустралије (6:15) у борби за прво место. Иначе, тим Ворена Гатланда има добре појединце и сигурно је да ће нијансе одлучивати о победнику овог четвртфиналног пара.

Истога дана на Миленијум стадиону у Кардифу у репризи финала последњег Светског купа састају се Нови Зеланд и Француска. Шта рећи, него да су Олблекси велики фаворити, након доминатног тријумфа са све четири победе у групи Ц, док су Французи, другопласирани тим групе Д, нешто слабији него претходних година, а окршај са шампионом запао им је јер су у директној борби за прво место вечерас поражени од Ирске (9:24). Видећемо колико Галски петлови могу да се одупру Хаки…

У недељу су на програму друга два четвртфинална пара, а дан ће отворити дуел између Ирске и Аргентине. Фаворит је острвска селекција, првоплсирани тим у групи Д са сва четири тријумфа, који је против Француске показао да би могао да иде скроз до краја. Али, ако неко може да их удари где боли, онда је то сјајана Аргентина која је одушевила чак и Марадону. Уводни пораз од Новог Зеланда (16:26) показао је да Пуме могу да се носе са сваким, а добру форму и квалитет су потврдили убедљивим тријумфима над Грузијом, Тонгом и Намибијом.

Најмање неизвесности нас изгледа очекује у четвртфиналном окршају Аустралије и Шкотске који је на програму истог дана. Првопласирани тим А групе прошао је у ову фазу са све четири победе, а посебно је импресивно деловала њихова игра у одбрани, која им је донела тријумфе над Енглеском и Велсом. Шкотска је на срчаност прошла међу осам најбољих екипа и то победом над Самоом (36:33) у последњем колу. Мањак квалитета овај тим може да надокнади пркосом и инатом, борбеношћу, али је то само делић онога што је потребно да би се савладао најјачи ривал.

У сваком случају, очекују нас велика узбуђења, и љубитељи спорта са јајастом лоптом имаће прилике да уживају у правим окршајима најбољих репрезентација света. Шоу се наставља, а док не крене четвртфинале да се подсетимо неких најбољих потеза групне фазе.

Коментари / 0

Оставите коментар