SP u ragbiju: Spremite se za četvrtfinale!

Domaćina više nema, ali su tu gladne Pume i prgavi Irci i Velšani! Grupna faza Svetskog kupa u ragbiju potpuno je opravdala očekivanja. Jedni su ispisali istoriju, drugi tugovali, a narednog vikenda kreće trka za titulu šampiona sveta koju brani Novi Zeland.

Ostali sportovi 14.10.2015 | 11:40
SP u ragbiju: Spremite se za četvrtfinale!

Nakon tri fantastične nedelje ispunjene dobrim potezima, emocijama, borbenošću, suzama i podvizima od kojih zastaje dah, stigli smo do završnice Svetskog kupa u ragbiju koji se održava u Engleskoj.

Grupna faza je gotova, osam najboljih selekcija (po dve iz svake grupe) sledećeg vikenda (17./18. oktobar) započinju borbu za trofej Veba Elisa, a za dva najbolja tima rezervisano je mesto u velikom finalu, koje je na programu 31. oktobra.

Već sada može se reći da je šampionat u Engleskoj totalno ispunio očekivanja. Videli smo eliminaciju domaćina, jednog od favorita za trofej, videli i Maradonu na tribinama kako navija za svoju Argentinu i pimpuje jajastom loptom. Videli smo i maleni Japan koji je pobedio Južnu Afriku, jednu od najjačih selekcija sveta, a upisao se u istoriju i zbog činjenice da je prva ekipa u istoriji svetskih kupova koja je zabeležila tri pobede u grupnoj fazi, ali nije prošla u četvrtfinale…

No, to je prošlost i lepo sećanje za sve reprezentacije i navijače koji su ovih nekoliko nedelja proveli na Ostvru i pokazali da je ova igra i sve što nosi sa sobom posebna, da je istinski Mondijal za džentlmene. Sada nam preostaje da sa uživanjem ispratimo borbu za pehar, koja će biti paklena, barem prema imenima koja su prošla među osam najboljih.

Prvi četvrtfinalni par, ujedno i derbi ove runde, predstavljaće okršaj između Južne Afrike i Velsa koji se igra sledeće subote. Springboksi, prvoplasirani tim grupe B, imali su neslavan start protiv autsajdera Japana od koga su izgubili (32:34), ali su zato ubedljivim trijumfima nad Samoom, Škotskom i Amerikom obezbedili dobru startnu poziciju. Njihov rival Vels, drugoplasirani u grupi A, šokirao je domaćina Englesku i pobedom je izbacio sa šampionata, ali je u poslednjem kolu poražen od Australije (6:15) u borbi za prvo mesto. Inače, tim Vorena Gatlanda ima dobre pojedince i sigurno je da će nijanse odlučivati o pobedniku ovog četvrtfinalnog para.

Istoga dana na Milenijum stadionu u Kardifu u reprizi finala poslednjeg Svetskog kupa sastaju se Novi Zeland i Francuska. Šta reći, nego da su Olbleksi veliki favoriti, nakon dominatnog trijumfa sa sve četiri pobede u grupi C, dok su Francuzi, drugoplasirani tim grupe D, nešto slabiji nego prethodnih godina, a okršaj sa šampionom zapao im je jer su u direktnoj borbi za prvo mesto večeras poraženi od Irske (9:24). Videćemo koliko Galski petlovi mogu da se odupru Haki…

U nedelju su na programu druga dva četvrtfinalna para, a dan će otvoriti duel između Irske i Argentine. Favorit je ostrvska selekcija, prvoplsirani tim u grupi D sa sva četiri trijumfa, koji je protiv Francuske pokazao da bi mogao da ide skroz do kraja. Ali, ako neko može da ih udari gde boli, onda je to sjajana Argentina koja je oduševila čak i Maradonu. Uvodni poraz od Novog Zelanda (16:26) pokazao je da Pume mogu da se nose sa svakim, a dobru formu i kvalitet su potvrdili ubedljivim trijumfima nad Gruzijom, Tongom i Namibijom.

Najmanje neizvesnosti nas izgleda očekuje u četvrtfinalnom okršaju Australije i Škotske koji je na programu istog dana. Prvoplasirani tim A grupe prošao je u ovu fazu sa sve četiri pobede, a posebno je impresivno delovala njihova igra u odbrani, koja im je donela trijumfe nad Engleskom i Velsom. Škotska je na srčanost prošla među osam najboljih ekipa i to pobedom nad Samoom (36:33) u poslednjem kolu. Manjak kvaliteta ovaj tim može da nadoknadi prkosom i inatom, borbenošću, ali je to samo delić onoga što je potrebno da bi se savladao najjači rival.

U svakom slučaju, očekuju nas velika uzbuđenja, i ljubitelji sporta sa jajastom loptom imaće prilike da uživaju u pravim okršajima najboljih reprezentacija sveta. Šou se nastavlja, a dok ne krene četvrtfinale da se podsetimo nekih najboljih poteza grupne faze.

Komentari / 0

Ostavite komentar