Подгорици смета оно "српска" у називу СПЦ

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије оценио је да нацрт закона о слободи вероисповести Владе Црне Горе има толико недоследности да је сигурно да неће моћи да опстане додавши да Подгорици смета реч српска у називу СПЦ.

Регион 12.10.2015 | 12:00
Подгорици смета оно "српска" у називу СПЦ

"У том нацрту закона има толико противречности, недоследности и безакоња да је сигурно да то не би могло и неће моће да опстане. Усвајањем таквог закона потврдило би се оно што је (Милован) Ђилас рекао, назвавши Црну Гору бесудна земља", рекао је Амфилохије за дневни лист Политика и подсетио да је Митрополија написала примедбе на нацрт упозривши да је реч о национализацији и конфискацији.

Он је казао да је сад обоготворена Црна Гора у авнојевским границама из 1945. године и црногорска нација.

"Смета им у називу реч српска, а они не знају да ми на свакој литургији исповедамо једну свету католичанску и апостолску цркву", навео је митрополит.

Упитан да ли могуће да се све православне светиње саграђене у Црној Гори до 1918. године постану државна имовина, Амфилохије је одговорио да би све православне светиње саграђене у Црној Гори до 1918. године и могле то и да постану да је то "она Црна Гора краља Николе, с границама које су се задржале до 1945. године, када је Зетска бановина обухватала Метохију и делове Косова".

Како је додао, огромна већина оних који се сада декларишу као Црногорци припада Митрополији црногорско-приморској СПЦ.

Упитан шта влада хоће да постигне тим законом, Амфилохије је казао да нацрт није формулисан на изворној политици, на бризи о истинском људском достојанству и слободи вере, него су га "дефинисали људи оптерећени политиком и идеологијом, која није нова него је само наставак једне идеологије која је овде владала педесет година, и сада под другом капом наставља да влада".

"Они хоће да ограниче једну безграничну установу каква је црква, да је сместе у калупе ових граница једне државице која се родила у Јајцу, од једне групе револуционара, једне групе терориста, који су по своме кројили и судбину Црне Горе и судбину наше Југославије", рекао је митрополит.

На питање шта влада планира са римокатоличком црквом и исламским објектима, Амфилохије је навео да они траже да седиште сваке верске заједнице буде у Црној Гори и упитао шта ће онда да раде са Ватиканом, јер су "бискупије овде органски зависне од Ватикана".

"Јер, шта ћемо да радимо с Печком патријаршијом, Дечанима, Грачаницом и имовином тих светиња? Црна Гора је недавно признала границе непостојеће државе Косова, одрекавши се своје жиле куцавице, супротно свом историјском бићу и свом идентитету", навео је он.

Извор: Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

спартак

12.10.2015 10:29

Смета њима све сто је насе..Ал полакооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРСИЦ

12.10.2015 11:27

Све српске цркве и српске вароси које су прављене послије 1918. године биле су у слузби Велике Србије.Данас је то у БОСНИ и Херцеговини вецином Република Српска.Да није било српског краља ни једна православна црква не би била направљена.Сада је то прогласено земљом светог Саве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

12.10.2015 12:07

Ти изгледа заборавио да у БиХ има српских цркава старих и по 700 година. Који је то краљ правио? Мозда Немањиц.

Name

Мегдан

12.10.2015 13:51

А ко је Сава

Name

О. Михаило Микић

12.10.2015 17:06

Е мој Мршићу узалуд покушаваш конце СРБима да мрсиш. Да је Босна и Херцеговина Светог Саве ђедовина познато је свима који познају прошлости СРБа. Светосавска Химна је мало старија чак и по твоме римокатоличком рачунању времена по новом грегоријанском календару од 1918 године. Због таквих "Срба" који незнају докле се простире Света Савина СРБија у Светосавског Химни се набрајају СВЕ СРБСКЕ ЗЕМЉЕ. Јесте, да је Светосавска Химна за време комунистичког режима Ј. Б. Тиме била прећутно забрањена у изворном облику да се пјева и рецитује, али она је и поред тога преживела комунистичке прогоне у души и срцу Православних СРБа. Зато данас цијели СРБство слави Славу, свога Оца Светог Саву!

Name

Михаило

12.10.2015 14:44

О чему прича овај часни Црногорац? Он је лично послије добијања од римског Папе кардиналског прстена из назива своје Митрополије био избацио ријеч СРБска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

12.10.2015 14:52

Ко не верује нека оде сам на сајт Митрополије па ће да се увери да је њезин званични назив Православна Митрополија а не СРБска. Доста је било лажи и превара СРБског Народа од комунистички владика и попова.Једном се мора са тиме стати и дошло је крајње време да се СПЦ гвозденом метлом очистити од удбаша и екумениста!

ОДГОВОРИТЕ