Podgorici smeta ono "srpska" u nazivu SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije ocenio je da nacrt zakona o slobodi veroispovesti Vlade Crne Gore ima toliko nedoslednosti da je sigurno da neće moći da opstane dodavši da Podgorici smeta reč srpska u nazivu SPC.

Region 12.10.2015 | 12:00
Podgorici smeta ono "srpska" u nazivu SPC

"U tom nacrtu zakona ima toliko protivrečnosti, nedoslednosti i bezakonja da je sigurno da to ne bi moglo i neće moće da opstane. Usvajanjem takvog zakona potvrdilo bi se ono što je (Milovan) Đilas rekao, nazvavši Crnu Goru besudna zemlja", rekao je Amfilohije za dnevni list Politika i podsetio da je Mitropolija napisala primedbe na nacrt upozrivši da je reč o nacionalizaciji i konfiskaciji.

On je kazao da je sad obogotvorena Crna Gora u avnojevskim granicama iz 1945. godine i crnogorska nacija.

"Smeta im u nazivu reč srpska, a oni ne znaju da mi na svakoj liturgiji ispovedamo jednu svetu katoličansku i apostolsku crkvu", naveo je mitropolit.

Upitan da li moguće da se sve pravoslavne svetinje sagrađene u Crnoj Gori do 1918. godine postanu državna imovina, Amfilohije je odgovorio da bi sve pravoslavne svetinje sagrađene u Crnoj Gori do 1918. godine i mogle to i da postanu da je to "ona Crna Gora kralja Nikole, s granicama koje su se zadržale do 1945. godine, kada je Zetska banovina obuhvatala Metohiju i delove Kosova".

Kako je dodao, ogromna većina onih koji se sada deklarišu kao Crnogorci pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Upitan šta vlada hoće da postigne tim zakonom, Amfilohije je kazao da nacrt nije formulisan na izvornoj politici, na brizi o istinskom ljudskom dostojanstvu i slobodi vere, nego su ga "definisali ljudi opterećeni politikom i ideologijom, koja nije nova nego je samo nastavak jedne ideologije koja je ovde vladala pedeset godina, i sada pod drugom kapom nastavlja da vlada".

"Oni hoće da ograniče jednu bezgraničnu ustanovu kakva je crkva, da je smeste u kalupe ovih granica jedne državice koja se rodila u Jajcu, od jedne grupe revolucionara, jedne grupe terorista, koji su po svome krojili i sudbinu Crne Gore i sudbinu naše Jugoslavije", rekao je mitropolit.

Na pitanje šta vlada planira sa rimokatoličkom crkvom i islamskim objektima, Amfilohije je naveo da oni traže da sedište svake verske zajednice bude u Crnoj Gori i upitao šta će onda da rade sa Vatikanom, jer su "biskupije ovde organski zavisne od Vatikana".

"Jer, šta ćemo da radimo s Pečkom patrijaršijom, Dečanima, Gračanicom i imovinom tih svetinja? Crna Gora je nedavno priznala granice nepostojeće države Kosova, odrekavši se svoje žile kucavice, suprotno svom istorijskom biću i svom identitetu", naveo je on.

Izvor: N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

spartak

12.10.2015 10:29

Smeta njima sve sto je nase..Al polakooo...

ODGOVORITE
Name

MRSIC

12.10.2015 11:27

Sve srpske crkve i srpske varosi koje su pravljene poslije 1918. godine bile su u sluzbi Velike Srbije.Danas je to u BOSNI i Hercegovini vecinom Republika Srpska.Da nije bilo srpskog kralja ni jedna pravoslavna crkva ne bi bila napravljena.Sada je to proglaseno zemljom svetog Save.

ODGOVORITE
Name

Is

12.10.2015 12:07

Ti izgleda zaboravio da u BiH ima srpskih crkava starih i po 700 godina. Koji je to kralj pravio? Mozda Nemanjic.

Name

Megdan

12.10.2015 13:51

A ko je Sava

Name

О. Михаило Микић

12.10.2015 17:06

Е мој Мршићу узалуд покушаваш конце СРБима да мрсиш. Да је Босна и Херцеговина Светог Саве ђедовина познато је свима који познају прошлости СРБа. Светосавска Химна је мало старија чак и по твоме римокатоличком рачунању времена по новом грегоријанском календару од 1918 године. Због таквих "Срба" који незнају докле се простире Света Савина СРБија у Светосавског Химни се набрајају СВЕ СРБСКЕ ЗЕМЉЕ. Јесте, да је Светосавска Химна за време комунистичког режима Ј. Б. Тиме била прећутно забрањена у изворном облику да се пјева и рецитује, али она је и поред тога преживела комунистичке прогоне у души и срцу Православних СРБа. Зато данас цијели СРБство слави Славу, свога Оца Светог Саву!

Name

Михаило

12.10.2015 14:44

О чему прича овај часни Црногорац? Он је лично послије добијања од римског Папе кардиналског прстена из назива своје Митрополије био избацио ријеч СРБска!

ODGOVORITE
Name

Михаило

12.10.2015 14:52

Ко не верује нека оде сам на сајт Митрополије па ће да се увери да је њезин званични назив Православна Митрополија а не СРБска. Доста је било лажи и превара СРБског Народа од комунистички владика и попова.Једном се мора са тиме стати и дошло је крајње време да се СПЦ гвозденом метлом очистити од удбаша и екумениста!

ODGOVORITE