ЕТЦЦ: Најбржи Србин, Борковић, поново на крову Европе!

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић остварио је највећи успех каријере, освојивши титулу у Европском купу туринг аутомобила (ЕТЦЦ).

Остали спортови 11.10.2015 | 22:00
ЕТЦЦ: Најбржи Србин, Борковић, поново на крову Европе!

Борковићу је то друга титула шампиона Европе, с тим што је претходну освојио на брдским стазама, а ове године је био неприкосновен на кружним.

Српски аутомобилиста је титулу обезбедио на последњој трци шампионата у италијанској Пергузи, на којој је освојио четврто место.

Борковић је током сваком од пет тркачких викенда до Пергузе остварио барем по један тријумф и то му је донело титулу. Међутим, морао је да освоји барем четврто место на једној од трка, пошто су се на Сицилији бодови дуплирали и његови главни ривали Мато Хомола и Петр Фулин имали шансе да га претекну.

Иако је освојио пол позицију, Борковића су задесили велики проблеми током прве трке, пошто му је пукла гума, због чега је излетео са стазе и ударио у заштитну ограду. Срећом по српског аутомобилисту, његов тим је успео да поправи његов Сеат Леон до старта друге трке, а он је потом одрадио своје и освојио четврто место које му је било сасвим довољно за титулу. На крају је сезону завршио са 110 бодова, само три више од Фулина.

“Ово је био прави тест за мене и за тим. Мислио сам после квалификација да сам завршио посао и да само треба да одвозам обе трке без форсирања. Чак сам на квалификацијама оборио рекорд стазе. Знао сам да имам брзину и ауто је био сјајан. У другом кругу ми је пукла гума у другој шикани и јако сам ударио у зид и гуме. Ауто се буквално распао. Повредио сам се, али ни у једном моменту нисам хтео да одустанем. Била је борба да довезем ауто до бокса, јер да нисам не бисмо имали ни најмање шансе да по правилима поправимо ауто између трка. Срећом довукао сам се ита и мој тим је успео да се избори да имамо право да почнемо рад на аутомобилу још за време прве трке. Момци су одрадили сјајан посао и они су за мене хероји данас. Овим сам и себи и другима доказао да ми је место на светском нивоу и надам се да ћемо успети да оформимо буџет јер нам понуде пристижу свакодневно”, рекао је Борковић.

Коментари / 0

Оставите коментар