ETCC: Najbrži Srbin, Borković, ponovo na krovu Evrope!

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković ostvario je najveći uspeh karijere, osvojivši titulu u Evropskom kupu turing automobila (ETCC).

Ostali sportovi 11.10.2015 | 22:00
ETCC: Najbrži Srbin, Borković, ponovo na krovu Evrope!

Borkoviću je to druga titula šampiona Evrope, s tim što je prethodnu osvojio na brdskim stazama, a ove godine je bio neprikosnoven na kružnim.

Srpski automobilista je titulu obezbedio na poslednjoj trci šampionata u italijanskoj Perguzi, na kojoj je osvojio četvrto mesto.

Borković je tokom svakom od pet trkačkih vikenda do Perguze ostvario barem po jedan trijumf i to mu je donelo titulu. Međutim, morao je da osvoji barem četvrto mesto na jednoj od trka, pošto su se na Siciliji bodovi duplirali i njegovi glavni rivali Mato Homola i Petr Fulin imali šanse da ga preteknu.

Iako je osvojio pol poziciju, Borkovića su zadesili veliki problemi tokom prve trke, pošto mu je pukla guma, zbog čega je izleteo sa staze i udario u zaštitnu ogradu. Srećom po srpskog automobilistu, njegov tim je uspeo da popravi njegov Seat Leon do starta druge trke, a on je potom odradio svoje i osvojio četvrto mesto koje mu je bilo sasvim dovoljno za titulu. Na kraju je sezonu završio sa 110 bodova, samo tri više od Fulina.

“Ovo je bio pravi test za mene i za tim. Mislio sam posle kvalifikacija da sam završio posao i da samo treba da odvozam obe trke bez forsiranja. Čak sam na kvalifikacijama oborio rekord staze. Znao sam da imam brzinu i auto je bio sjajan. U drugom krugu mi je pukla guma u drugoj šikani i jako sam udario u zid i gume. Auto se bukvalno raspao. Povredio sam se, ali ni u jednom momentu nisam hteo da odustanem. Bila je borba da dovezem auto do boksa, jer da nisam ne bismo imali ni najmanje šanse da po pravilima popravimo auto između trka. Srećom dovukao sam se ita i moj tim je uspeo da se izbori da imamo pravo da počnemo rad na automobilu još za vreme prve trke. Momci su odradili sjajan posao i oni su za mene heroji danas. Ovim sam i sebi i drugima dokazao da mi je mesto na svetskom nivou i nadam se da ćemo uspeti da oformimo budžet jer nam ponude pristižu svakodnevno”, rekao je Borković.

Komentari / 0

Ostavite komentar