Харају стомачне инфекције

Променљиво време допринело је бржем ширењу вируса. Тегобе могу да трају и до 12 дана. Лекари саветују чешће прање руку, шетњу на свежем ваздуху и више витамина Ц.

Србија 10.10.2015 | 14:33
Харају стомачне инфекције

СА наглим променама температуре број оболелих од респираторних и стомачних инфекција повећао се за чак 70 одсто. Захлађење је после тропских дана "активирало" вирусе који су већ били у циркулацији, а то се највише одразило на децу у вртићима и школама.

Хладно време и неадекватно облачење изазвали су назебе и прехладе, нарочито код оних који су се лоше хранили и мало спавали. Све ово је довело до пада имунитета, а то је одлична подлога за вирусе који лако продру у организам.

Према речима др Дејана Јонева, педијатра из Дома здравља Чукарица, прехладе и стомачни вируси су сада најраспрострањенији:

- Чак 30 одсто пацијената има стомачни вирус, који се карактерише повраћањем и мучнином, ређе проливом. Прва ноћ обично прође са осам до 10 повраћања, након чега неколико дана трају мучнина, малаксалост, бол у мишићима, главобоља и јака поспаност. Температура није увек пратилац, а ко је добије, не прелази 38,5 степени целзијуса.

Код једног броја пацијената стомачни вирус се манифестује само проливом, који не траје дуго, и није учестао, док мањи број пацијената има дијареју и повраћање у исто време.

Карактеристика овог стомачног вируса је и што се код једног броја оболелих тегобе повлаче на неколико дана, да би се поново појавиле. Тако се болест продужава и траје отприлике 10 до 12 дана.

Респираторне инфекције праћене су запушеним носем и кијавицом, са или без температуре. Тегобе обично трају од два до седам дана, понекад могу да буду праћене ларингитисом, трахеитисом или бронхитисом. Код оних који иначе имају проблеме са синусима,прехлада може да иницира синузитис, али како кажу лекари, засад прехладе углавном пролазе без компликација.

Примаријус др Драгана Трифуновић Балановић, из Дома здравља "Звездара", каже да су кијавица и назеби последица лоше исхране и премора код одраслих:

- Важно је да се искористе још мало сунчани дани како би се организам допунио витамином Д. Саветује се чешће прање руку, као и да се што више шета на свежем ваздуху и уноси витамин Ц.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зид

10.10.2015 17:52

Чај од пелина , одличан !

ОДГОВОРИТЕ