Haraju stomačne infekcije

Promenljivo vreme doprinelo je bržem širenju virusa. Tegobe mogu da traju i do 12 dana. Lekari savetuju češće pranje ruku, šetnju na svežem vazduhu i više vitamina C.

Srbija 10.10.2015 | 14:33
Haraju stomačne infekcije

SA naglim promenama temperature broj obolelih od respiratornih i stomačnih infekcija povećao se za čak 70 odsto. Zahlađenje je posle tropskih dana "aktiviralo" viruse koji su već bili u cirkulaciji, a to se najviše odrazilo na decu u vrtićima i školama.

Hladno vreme i neadekvatno oblačenje izazvali su nazebe i prehlade, naročito kod onih koji su se loše hranili i malo spavali. Sve ovo je dovelo do pada imuniteta, a to je odlična podloga za viruse koji lako prodru u organizam.

Prema rečima dr Dejana Joneva, pedijatra iz Doma zdravlja Čukarica, prehlade i stomačni virusi su sada najrasprostranjeniji:

- Čak 30 odsto pacijenata ima stomačni virus, koji se karakteriše povraćanjem i mučninom, ređe prolivom. Prva noć obično prođe sa osam do 10 povraćanja, nakon čega nekoliko dana traju mučnina, malaksalost, bol u mišićima, glavobolja i jaka pospanost. Temperatura nije uvek pratilac, a ko je dobije, ne prelazi 38,5 stepeni celzijusa.

Kod jednog broja pacijenata stomačni virus se manifestuje samo prolivom, koji ne traje dugo, i nije učestao, dok manji broj pacijenata ima dijareju i povraćanje u isto vreme.

Karakteristika ovog stomačnog virusa je i što se kod jednog broja obolelih tegobe povlače na nekoliko dana, da bi se ponovo pojavile. Tako se bolest produžava i traje otprilike 10 do 12 dana.

Respiratorne infekcije praćene su zapušenim nosem i kijavicom, sa ili bez temperature. Tegobe obično traju od dva do sedam dana, ponekad mogu da budu praćene laringitisom, traheitisom ili bronhitisom. Kod onih koji inače imaju probleme sa sinusima,prehlada može da inicira sinuzitis, ali kako kažu lekari, zasad prehlade uglavnom prolaze bez komplikacija.

Primarijus dr Dragana Trifunović Balanović, iz Doma zdravlja "Zvezdara", kaže da su kijavica i nazebi posledica loše ishrane i premora kod odraslih:

- Važno je da se iskoriste još malo sunčani dani kako bi se organizam dopunio vitaminom D. Savetuje se češće pranje ruku, kao i da se što više šeta na svežem vazduhu i unosi vitamin C.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zid

10.10.2015 17:52

Čaj od pelina , odličan !

ODGOVORITE