Сарајево: "Чешљају" хотеле због Сиријаца

Припадници Службе за послове са странцима БиХ започели су опсежну контролу свих хотела и хостела у Сарајеву у потрази за мигрантима са Блиског истока који су у БиХ ушли с визом добијеном на основу хотелских резервација.

Босна и Херцеговина 10.10.2015 | 12:12
Сарајево: "Чешљају" хотеле због Сиријаца

Вршилац дужности директора Службе за послове са странцима Изет Низам рекао је "Гласу Српске" да је провјера покренута због сумње да се ради о злоупотреби виза добијених путем хотелских ваучера.

- Испитаћемо ко су људи и агенције који су тражили те ваучере, ко их је све давао, коме су давани и ко их је злоупотријебио. Биће посла и за институције и агенције које треба да процесуирају те људе. На томе од четвртка интензивно радимо. Инспектори мигранте траже на основу списка који имамо - каже Низам.

"Глас Српске" сазнаје да су ваучере углавном издавали сарајевски хотели "Холивуд", "Италија", "Централ", "Бристол" и "Мериот". На списку сумњивих миграната је, према незваничним информацијама, 50 имена, међу којима су Хамза, Ева и Арден Харден, Навар ал Мнен и Ламија Отхман.

- Завршетком контроле биће стављена тачка на злоупотребу хотелских ваучера и на нерегуларне уласке у БиХ првенствено држављана Сирије, Ирака, Либије - казао је Низам.

Додао је да су од Граничне полиције БиХ затражили да забрани улазак у БиХ и свима онима којима су визе издате прије него што је Служба за послове за странцима забранила издавање виза на основу ваучера. Низам напомиње да је Служба за послове са странцима недавно донијела одлуку да више не даје сагласност за улазак у земљу на основу хотелских ваучера. Одлука је донесена након што су девет држављана Сирије и један Сомалије на основу хотелских ваучера и визе коју је издала Амбасада БиХ у Абу Дабију, крајем септембра преко сарајевског аеродрома ушли у БиХ и исти дан прешли на територију Србије, гдје су затражили азил. Тиме је пресјечена рута која је водила од сарајевског аеродрома таксијем кроз БиХ до граничног прелаза Каракај са Србијом и даље за ЕУ.

Спријечени уласци

Припадници Службе за послове са странцима за само седам дана спријечили су улазак у БиХ више од 190 миграната са Блиског истока, од којих је већина била из Сирије, због сумње да се ради о злоупотреби виза добијених на основу хотелских ваучера. Саговорник близак безбједносним структурама казао је раније "Гласу Српске" да су особе чији је улазак у БиХ спријечен војно способни мигранти од којих се већина борила на страни џихадистичких група у Сирији.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

спартак

10.10.2015 12:21

Какве избјеглице? Смисљено убацени терористи...видјецете..Ниједног нецете наци ...све је то замазивање оцију народу..Американци су пребацили вруц кромпир поново нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

10.10.2015 13:25

Боље би им било да "прочешљају" Министарство вањских послова које је мимо процедура издавало визе Сиријцима и Сомалијцима. У БиХ се увијек бавимо посљедицама, а не узроцима. Узрок ових догађаја је проблематично издвање виза од стране особља Министарства вањских послова онима које долазе из подруцја високог безбједоносног ризика. Ту треба СИПА мало да прочешља и види како су Сиријсци и Сомајлијци добијали визе за улазак.

ОДГОВОРИТЕ