Sarajevo: "Češljaju" hotele zbog Sirijaca

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH započeli su opsežnu kontrolu svih hotela i hostela u Sarajevu u potrazi za migrantima sa Bliskog istoka koji su u BiH ušli s vizom dobijenom na osnovu hotelskih rezervacija.

Bosna i Hercegovina 10.10.2015 | 12:12
Sarajevo: "Češljaju" hotele zbog Sirijaca

Vršilac dužnosti direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam rekao je "Glasu Srpske" da je provjera pokrenuta zbog sumnje da se radi o zloupotrebi viza dobijenih putem hotelskih vaučera.

- Ispitaćemo ko su ljudi i agencije koji su tražili te vaučere, ko ih je sve davao, kome su davani i ko ih je zloupotrijebio. Biće posla i za institucije i agencije koje treba da procesuiraju te ljude. Na tome od četvrtka intenzivno radimo. Inspektori migrante traže na osnovu spiska koji imamo - kaže Nizam.

"Glas Srpske" saznaje da su vaučere uglavnom izdavali sarajevski hoteli "Holivud", "Italija", "Central", "Bristol" i "Meriot". Na spisku sumnjivih migranata je, prema nezvaničnim informacijama, 50 imena, među kojima su Hamza, Eva i Arden Harden, Navar al Mnen i Lamija Othman.

- Završetkom kontrole biće stavljena tačka na zloupotrebu hotelskih vaučera i na neregularne ulaske u BiH prvenstveno državljana Sirije, Iraka, Libije - kazao je Nizam.

Dodao je da su od Granične policije BiH zatražili da zabrani ulazak u BiH i svima onima kojima su vize izdate prije nego što je Služba za poslove za strancima zabranila izdavanje viza na osnovu vaučera. Nizam napominje da je Služba za poslove sa strancima nedavno donijela odluku da više ne daje saglasnost za ulazak u zemlju na osnovu hotelskih vaučera. Odluka je donesena nakon što su devet državljana Sirije i jedan Somalije na osnovu hotelskih vaučera i vize koju je izdala Ambasada BiH u Abu Dabiju, krajem septembra preko sarajevskog aerodroma ušli u BiH i isti dan prešli na teritoriju Srbije, gdje su zatražili azil. Time je presječena ruta koja je vodila od sarajevskog aerodroma taksijem kroz BiH do graničnog prelaza Karakaj sa Srbijom i dalje za EU.

Spriječeni ulasci

Pripadnici Službe za poslove sa strancima za samo sedam dana spriječili su ulazak u BiH više od 190 migranata sa Bliskog istoka, od kojih je većina bila iz Sirije, zbog sumnje da se radi o zloupotrebi viza dobijenih na osnovu hotelskih vaučera. Sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama kazao je ranije "Glasu Srpske" da su osobe čiji je ulazak u BiH spriječen vojno sposobni migranti od kojih se većina borila na strani džihadističkih grupa u Siriji.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

spartak

10.10.2015 10:21

Kakve izbjeglice? Smisljeno ubaceni teroristi...vidjecete..Nijednog necete naci ...sve je to zamazivanje ociju narodu..Amerikanci su prebacili vruc krompir ponovo nama.

ODGOVORITE
Name

Mitar

10.10.2015 11:25

Bolje bi im bilo da "pročešljaju" Ministarstvo vanjskih poslova koje je mimo procedura izdavalo vize Sirijcima i Somalijcima. U BiH se uvijek bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Uzrok ovih događaja je problematično izdvanje viza od strane osoblja Ministarstva vanjskih poslova onima koje dolaze iz podrucja visokog bezbjedonosnog rizika. Tu treba SIPA malo da pročešlja i vidi kako su Sirijsci i Somajlijci dobijali vize za ulazak.

ODGOVORITE