Без родитељског старања 550 дјеце

У Републици Српској је током прошле године било 550 дјеце без родитељског старања.

Република Српска 10.10.2015 | 11:50
Без родитељског старања 550 дјеце

По подацима којима располаже ентитетско Министарство здравља и социјалне заштите, 170 дјеце је без оба родитеља, 180 је напуштено од стране родитеља, 20 малишана је чијим родитељима је одузето родитељско право и 180 дјеце чији су родитељи спријечени да врше родитељске дужности.

У Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић“ у Бањалуци, који има капацитет до 130 мјеста, на крају прошле године било је смјештено око 85 дјеце.

Осим установа за збрињавање дјеце без родитељског старања, у Републици Српској постоје установе за смјештај дјеце и омладине са сметњама у развоју, у којима су често смјештена и дјеца без родитељског старања, а која имају развојне проблеме.

Иако су ове установе приоритетно намијењене за смјештај одраслих с инвалидитетом, у њима постоје одвојени простори за дјецу и младе.

Домови за особе с инвалидитетом су у Приједору и Вишеграду. Број дјеце која бораве у овим установама је промјењив.

По подацима из децембра 2014. године, у Приједору је било смјештено 14, а у Вишеграду је било деветоро дјеце са сметњама у развоју.

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност“ у Дервенти је установа социјалне заштите која је намијењена искључиво за збрињавање дјеце са сензорним потешкоћама, која се (у складу са преосталим способностима и степеном инвалидитета) оспособљавају за рад.

У овом центру је смјештено око 30 дјеце. Поред похађања школе, у Центру је организовано дневно збрињавање дјеце с другим врстама оштећења.

У посљедње четири, у Републици Српској је, према подацима Министарства здравља и социјалне заштите, засновано 88 усвојења, у коме су усвојитељи домаћи држављани и 12 усвојења с међународним елементом.

На годишњем нивоу посматрано, ови подаци показују да се у просјеку годишње у Републици Српској заснује 20 домаћих и три усвојења с међународним елементом.

Смјештај дјеце у хранитељске породице у посљедње вријеме доживљава свој успон.

Према подацима из 2013., којима располаже Министарство здравља и социјалне заштите, на подручју РС постоји око 284 хранитељских породица, које су добиле тај статус у складу са законским процедурама.

Највећи број тих породица налази се на подручју градова Бања Лука и Бијељина и опћине Градишка.

Највећи број актуелних и потенцијалних хранитељских породица је претежно средњег социоекономског статуса, који је у посљедње вријеме све више под притиском негативних социјалних и економских кретања у друштву.

Стога, такво стање подразумијева дефинисање јасних и конзистентних процедура и промотивних активности како би се обезбиједио квалитетан избор хранитељских породица.

Социјалну заштиту дјеци без родитељског старања у центрима за социјални рад пружају кадрови различитих профила, чији је циљ сагледавање потреба дјеце с различитих аспеката.

Међутим, старосна структура стручних радника није задовољавајућа, јер је 75 посто запослених старије од 50 година.

Иако се посљедњих година стање поправило, и даље је видљиво да центри за социјални рад немају довољан број запослених стручних радника, наводи се у Приједлогу стратегије унапређења социјалне заштите дјеце без родитељског старања за период 2015. - 2020. године, коју ће на сједници 20. октобра разматрати посланици Народне скупштине Републике Српске.

Осим недостатка стручног кадра, материјална неопремљеност и мањак финансијских средстава у буџетима чине основне слабости у раду центара за социјални рад.

Мањи број центара за социјални рад има капацитете да формира тим за подршку дјеци без родитељског старања.

Недостатак стручног кадра и непостојање стручних тимова у центрима за социјални рад има за посљедицу јављање различитих потешкоћа у осигурању адекватне социјалне заштите и подршке дјеци без родитељског старања, као што су отежана адаптација дјетета, неспремност породице да прихвати дијете, сепарационе кризе, поремећаји у понашању дјетета и слично.

(Фена)

 

Коментари / 0

Оставите коментар