Нова мода: Селфи за вријеме царског реза

Царски рез је све популарнији међу српским породиљама који се ради само под регионалном анестезијом.

Свијет 10.10.2015 | 08:18
Нова мода: Селфи за вријеме царског реза

Тај захват омогућава будућој мајци да буде будна и да без болова посматра како њена беба долази на свијет. Љекари кажу да може да се ради и нешто друго као на примјер да се читају књиге, слуша музика и праве селфији!

У посљедње вријеме трећина мајки које се порађају царским резом одлучују се за регионалну анестезију, која се убризгава у кичмени стуб и након давања породиљи се потпуно одузме доњи дио тијела од трбуха надоле, тако да не може ништа да осјети.

Царски рез се до сада обављао само под тоталном анестезијом.

Др Александар Стефановић, директор клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије у Вишеградској улици у Београду, каже да је велико интересовање за царски рез на живо.

"На нашој клиници више од 400 пацијенткиња годишње жели овакву врсту анестезије током царског реза и тај број је свакодневно у порасту. Уз договор са акушером и анестезиологом најчешће се одлучују за регионалну анестезију, јер се плаше тоталног упсављивања, а уз то имају и велику жељу да виде бебу одмах по рођењу. Ова процедура има компликације попут јаких главобоља, али су веома ријетке", рекао је др Стефановић.

Према речима др Мијомира Паштара начелника одјељења анестезије и интезивне терапије у ГАК ”Народни фронт”, та метода се примјењује тек након детаљног увида у здравствено стање пацијенткиње.

"Од укупног броја царских резова бар 30 одсто се уради у некој од регионалних анестезија. Као и обичан царски рез и ова врста порођаја захтијева одређену припрему. Након разговора са пацијенткињом, увидом у њено здравствено стање приступа се припреми која се врши пред саму операцију" објаснио је др Паштар.

Након што се обаве сви прегледи, породиља се уводи у салу гдје добија анестезију у доњи дио кичменог стуба.

"Све вриеме мајка је будна, комуницира са особљем и одмах по рађању види своју бебу. То је и главни разлог што многе желе да се породе на овај начин. Ризици су минимални, а за вријеме порођаја трудница спонтано дише, не замара се, не зноји, спокојна је, без болова и мука", каже др Паштар.

(Н.Н/Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

техницо

10.10.2015 09:41

Селфи нуди смо изобличене фотке ваше њушке.

ОДГОВОРИТЕ