Nova moda: Selfi za vrijeme carskog reza

Carski rez je sve popularniji među srpskim porodiljama koji se radi samo pod regionalnom anestezijom.

Svijet 10.10.2015 | 08:18
Nova moda: Selfi za vrijeme carskog reza

Taj zahvat omogućava budućoj majci da bude budna i da bez bolova posmatra kako njena beba dolazi na svijet. Ljekari kažu da može da se radi i nešto drugo kao na primjer da se čitaju knjige, sluša muzika i prave selfiji!

U posljednje vrijeme trećina majki koje se porađaju carskim rezom odlučuju se za regionalnu anesteziju, koja se ubrizgava u kičmeni stub i nakon davanja porodilji se potpuno oduzme donji dio tijela od trbuha nadole, tako da ne može ništa da osjeti.

Carski rez se do sada obavljao samo pod totalnom anestezijom.

Dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu, kaže da je veliko interesovanje za carski rez na živo.

"Na našoj klinici više od 400 pacijentkinja godišnje želi ovakvu vrstu anestezije tokom carskog reza i taj broj je svakodnevno u porastu. Uz dogovor sa akušerom i anesteziologom najčešće se odlučuju za regionalnu anesteziju, jer se plaše totalnog upsavljivanja, a uz to imaju i veliku želju da vide bebu odmah po rođenju. Ova procedura ima komplikacije poput jakih glavobolja, ali su veoma rijetke", rekao je dr Stefanović.

Prema rečima dr Mijomira Paštara načelnika odjeljenja anestezije i intezivne terapije u GAK ”Narodni front”, ta metoda se primjenjuje tek nakon detaljnog uvida u zdravstveno stanje pacijentkinje.

"Od ukupnog broja carskih rezova bar 30 odsto se uradi u nekoj od regionalnih anestezija. Kao i običan carski rez i ova vrsta porođaja zahtijeva određenu pripremu. Nakon razgovora sa pacijentkinjom, uvidom u njeno zdravstveno stanje pristupa se pripremi koja se vrši pred samu operaciju" objasnio je dr Paštar.

Nakon što se obave svi pregledi, porodilja se uvodi u salu gdje dobija anesteziju u donji dio kičmenog stuba.

"Sve vrieme majka je budna, komunicira sa osobljem i odmah po rađanju vidi svoju bebu. To je i glavni razlog što mnoge žele da se porode na ovaj način. Rizici su minimalni, a za vrijeme porođaja trudnica spontano diše, ne zamara se, ne znoji, spokojna je, bez bolova i muka", kaže dr Paštar.

(N.N/Telegraf.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tehnico

10.10.2015 09:41

Selfi nudi smo izobličene fotke vaše njuške.

ODGOVORITE