ЕП: Чудо од базена у Арени чека ватерполисте!

Око монтираног базена усред наше највеће спортске хале очекује се спектакл за 12.000 гледалаца.

Остали спортови 10.10.2015 | 14:20
ЕП: Чудо од базена у Арени чека ватерполисте!

Остало је још мање од 100 дана до почетка великог ветерполо празника - Европског првенства. Шампионат континента, који се одржава у Београду (10-23. јануар), неће бити занимљив само по јаким репрезентацијама. Очекују се и рекорди. А тек вода уместо паркета...

У Комбанк арени ће, поводом ЕП, бити први пут на нашим просторима бити монтиран велелепни базен. Дакле, право језеро ће сачекати Београђане усред најлепше спортске дворане коју Србија има. И не само то, хала ће моћи да прими, и поред редукције седишта и места због монтирања базена, 12.000 људи. Никада у Европи један ватерполо меч није пратило толико гледалаца.

Нема сумње да ће љубитељи ватерпола, и не само они, похрлити у дворану да виде спектакл. Ово ће бити јединствен подухват на овим просторима. Биће то слика за разгледнице, језеро у затвореном простору. А биће и пуно посла око њега. За нека два месеца стићи ће у наш главни град цела конструкција овог технолошког чуда - зидови, дно пливалишта и инсталације. Монтажа ће трајати од 27. децембра до 4. јануара. Потом ће почети и пуњење базена. Уз велики, биће монтиран и један мањи базен, који ће служити за загревање ватерполиста.

По први пут у историји, Београд ће угостити 16 мушких и 12 женских репрезентација, а сви мечеви биће одиграни у једном базену. То до сада није забележен случај, и по томе ћемо остати уписани у ватерполо историји.

Овакав подухват није једиствен у свету. У Казању су Руси монтирали базен у срце фудбалског стадиона. Пре њих, 2007, Аустралија је задивила свет када су за Светско првенство инсталирали овакво “језеро” у храму тениса - “Род Лејвер арени”.

Београд ће у јануару бити спортски центар Европе. Поред овог технолошког чуда званог “језеро”, надамо се, обележиће га и наши сјајни “делфини”. Злато се, после свега, намеће као императив. Пред нашом верном публиком, препуном Комбанк ареном у којој ће бити друго “београдско језеро”, миљеници нације моћи ће да се размашу и покажу да су краљеви ватерпола.

Базен кроз бројке
12.000 - капацитет
50 - запослених ради у предузећу ЕП Београд 2016
3.000 - учесници организације
36 - број сати за пуњење и загревање великог базена
750 - кубици воде за загревање базена
1.386 - кубици који ће бити сипани у базен
56 - број мечева који ће се одиграти
44 - број мечева у женској конкуренцији
400 - број волонтера

Коментари / 0

Оставите коментар