EP: Čudo od bazena u Areni čeka vaterpoliste!

Oko montiranog bazena usred naše najveće sportske hale očekuje se spektakl za 12.000 gledalaca.

Ostali sportovi 10.10.2015 | 14:20
EP: Čudo od bazena u Areni čeka vaterpoliste!

Ostalo je još manje od 100 dana do početka velikog veterpolo praznika - Evropskog prvenstva. Šampionat kontinenta, koji se održava u Beogradu (10-23. januar), neće biti zanimljiv samo po jakim reprezentacijama. Očekuju se i rekordi. A tek voda umesto parketa...

U Kombank areni će, povodom EP, biti prvi put na našim prostorima biti montiran velelepni bazen. Dakle, pravo jezero će sačekati Beograđane usred najlepše sportske dvorane koju Srbija ima. I ne samo to, hala će moći da primi, i pored redukcije sedišta i mesta zbog montiranja bazena, 12.000 ljudi. Nikada u Evropi jedan vaterpolo meč nije pratilo toliko gledalaca.

Nema sumnje da će ljubitelji vaterpola, i ne samo oni, pohrliti u dvoranu da vide spektakl. Ovo će biti jedinstven poduhvat na ovim prostorima. Biće to slika za razglednice, jezero u zatvorenom prostoru. A biće i puno posla oko njega. Za neka dva meseca stići će u naš glavni grad cela konstrukcija ovog tehnološkog čuda - zidovi, dno plivališta i instalacije. Montaža će trajati od 27. decembra do 4. januara. Potom će početi i punjenje bazena. Uz veliki, biće montiran i jedan manji bazen, koji će služiti za zagrevanje vaterpolista.

Po prvi put u istoriji, Beograd će ugostiti 16 muških i 12 ženskih reprezentacija, a svi mečevi biće odigrani u jednom bazenu. To do sada nije zabeležen slučaj, i po tome ćemo ostati upisani u vaterpolo istoriji.

Ovakav poduhvat nije jedistven u svetu. U Kazanju su Rusi montirali bazen u srce fudbalskog stadiona. Pre njih, 2007, Australija je zadivila svet kada su za Svetsko prvenstvo instalirali ovakvo “jezero” u hramu tenisa - “Rod Lejver areni”.

Beograd će u januaru biti sportski centar Evrope. Pored ovog tehnološkog čuda zvanog “jezero”, nadamo se, obeležiće ga i naši sjajni “delfini”. Zlato se, posle svega, nameće kao imperativ. Pred našom vernom publikom, prepunom Kombank arenom u kojoj će biti drugo “beogradsko jezero”, miljenici nacije moći će da se razmašu i pokažu da su kraljevi vaterpola.

Bazen kroz brojke
12.000 - kapacitet
50 - zaposlenih radi u preduzeću EP Beograd 2016
3.000 - učesnici organizacije
36 - broj sati za punjenje i zagrevanje velikog bazena
750 - kubici vode za zagrevanje bazena
1.386 - kubici koji će biti sipani u bazen
56 - broj mečeva koji će se odigrati
44 - broj mečeva u ženskoj konkurenciji
400 - broj volontera

Komentari / 0

Ostavite komentar