Центар за младе с посебним потребама

Начелник општине Србац Драго Ћирић и представниик јапанске Амбасаде у БиХ Сатори Хусијам на пригодан начин данас су предали на употребу савремени Центар за боравак дјеце ометене у развоју, у чију изградњу је 70 донатора у протекле двије године уложило 270.000 марака.

Република Српска 09.10.2015 | 15:40
Центар за младе с посебним потребама

„У њему ће за сада 35 чланова Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама, не само боравити него имати и све друго што је потребно за вјежбе, лијечење, радно ангажовање и рекреацију уз помоћ врсних стручњака, социолога, логопеда и дефектолога“, нагласила је директор Удружења „Извор“ Мира Татић.

Она се захвалила свим донаторима, а посебно општини Србац која је за изградњу објекта издвојила 150.000 марака, јапанској Амбасади која је за набавку комплетне опреме и уредјење дијела прилаза центру преко УНДП БиХ донирала око 50.000 марака.

Уз то, сви одборници су се одрекли једномјесечне одборничке накнаде за ову намјену, а медју значајнијим донаторима је и Златко Татић, који се налази на привременом раду у Њемачкој, који је за набавку материјала, кухиње и другог ентеријера уложио око 40.000 марака.

„Дјеца са посебним потребама су најрањивија и најосјетљивија и зато се Влада Јапана одлучила да кроз програм од 1,2 милиона марака помогне реализују пет оваквих пројеката у пет БХ општина медју којима је и Србац“, казао је господин Сатори Хусијам, задовољан што су дјеца добила услове за боравак и активности које су им потребне.

Он је похвалио Медјународну организацију за миграције БиХ (УНДП) која је носилац имплементације ових и других пројеката.
Начелник општине Драго Ћирић је, такодје, изразио задовољство што је за свега двије године од покретања иницијативе дошло до реализације овог значајног пројекта, који ће пружати услуге и другој дјеци, па и старијима у физикалној терапији.

Центар ће бити одворен уторком, сриједом, четвртком и петком од 14 до 18 часова.

„Нажалост, наша општина је медју првима у Српској по броју дјеце ометене у развоју. Према непотпуним подацима, има их око 150 и треба учинити све да се и она укључе у рад овог Центра“, казао је Ћирић.

Свима који су помогли да се изгради Центар за дјецу, Удружење „Извор“ Србац уручило је захвалнице.

Аутор: С.К.

Коментари / 0

Оставите коментар